ЦВК оприлюднила статистику щодо кандидатів на виборах-2019

 

5845 осіб зареєстровані кандидатами в народні депутати на позачергових виборах-2019.

Про це на брифінгу в середу, 26 червня, розповіла голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

За її словами, майже 90% заяв кандидатів були подані в останні три дні відведеного строку – імовірно, через очікування рішення Конституційного Суду.

“Конституційний Суд України поставив крапку в питанні проведення парламентських виборів”, – нагадала Сліпачук.

Як інформує ГО “Громадська мережа “Опора”, голова ЦВК також надала статистичну інформацію про зареєстрованих наразі суб’єктів виборчого процесу.

Так, загалом кількість зареєстрованих політичних партій становить 24. З них у бюлетені в багатомандатному окрузі – 21.

Із 5845 осіб, що беруть участь у балотуванні, 2674 внесені до списків партій, а 3171 кандидує в одномандатних виборчих округах (з них висунуті партіями – 1436, самовисуванці – 1735)

Середній вік кандидатів становить 42 роки. Вік найстаршого – 82, а наймолодшого – 21.

Відсоток жінок-кандидаток становить 22,51%, чоловіків-кандидатів – 77,49%.

Майже 91,5% кандидатів мають вищу освіту.

Тетяна Сліпачук зазначила, що на сьогодні ЦВК має 32 позовні заяви з різної тематики: залишено без розгляду – 4, задоволена – 1, на розгляді – 27, відмовлено – 8, апеляція – 1, ще немає рішень 16.
З цих заяв два позови стосуються реєстрації політичних партій – Комуністичної партії України та “Руху нових сил” Міхеїла Саакашвілі.

“На нашу думку, рішення суду щодо зобов’язання повторного розгляду реєстрації партії «Рух нових сил» не відповідає положенням законодавства про партії та про народних депутатів, тому вирішили подавати касаційну скаргу”, – зазначила Сліпачук.

Вона нагадала, що зобов’язати судом зареєстровати кандидата чи партію неможливо. Судовим рішенням можна лише зобов’язати ЦВК повторно розглянути питання реєстрації.

Секретар ЦВК Наталія Бернацька розказала про формування виборчих комісій: “На сьогодні працюють всі окружні виборчі комісії, які сформовані у складі 3563 осіб (1473 або 41% чоловіків, 2090 або 53% жінок). Проблемою є велика кількість замін. Вже замінена майже третина – 1110 осіб”.

За її словами, у ЦВК наразі акредитовано в 47 ЗМІ (35 вітчизняних та 12 зарубіжних).

Громадських об’єднань, які спостерігатимуть за виборчим процесом, зареєстровано 163. Від іноземних держав та організацій – 252.

Також Бернацька нагадала кандидатам, що агітація має відбуватися за кошти виборчого фонду.

Станом на ранок ЦВК отримала інформацію про відкриття рахунків щодо 8 політичних партій та 410 кандидатів в одномандатних виборчих округах.

Середня по країні кількість кандидатів, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах, становить 16 осіб в окрузі.

Рекордсменом за кількістю кандидатів-мажоритарників є 133-й округ (Одещина) – 50. Найменше кандидатів в округах №46 (Донеччина), №177 та №178 (Харківщина), №188 (Хмельниччина) – по 6 кандидатів у другому бюлетені.

Заступник голови ЦВК Євген Радченко розповів, що на цей момент уже 20209 осіб змінили місце голосування. З них 8% у межах округу, 92% будуть голосувати поза межами округу.

Топ-5 регіонів, де зареєстровані виборці, які змінили місце голосування: Донецька та Луганська області, місто Київ та Харківська область.

“ЦВК вже на завершальному етапі підписання договорів щодо дуже важливих товарів – сек’юріті-паків та виготовлення номерних пломб. Сьогодні оголошення торгів по тендерах: виготовлення інфоплакатів, бланки документів для діяльності комісій. Є учасники, тож рухаємося. Провели перемовини з поліграфкомбінатом щодо друку бюлетенів. Тож сьогодні розпочинаємо роботу над підготовкою бюлетенів”, – зазначив заступник голови.

Євгеній Радченко також озвучив: “Ми думаємо, що встигнемо провести всі процедури, щоб не допустити передруку бюлетенів, особливо в загальнодержавному окрузі. Якщо суд дотримається строків розгляду справ щодо відмов двом політичним партіям, то немає підстав боятися необхідності передруку бюлетенів”.

Читайте також:
ЦВК провела жеребкування: ПОРЯДОК ПАРТІЙ У БЮЛЕТЕНІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна