“Проти” здорової людини. Колонка Олени Максименко після Маршу рівності

 

Олена Максименко
журналістка

Насправді, це дуже нормально, що в нас є різні ідеологічні табори і точаться дискусії, часом запеклі. Ті, хто відстоюють образ родини “мама, тато, діти”, і ті, хто відстоюють рівні права – це все ознаки здорового, повноцінного суспільства. В небратній Росії, приміром, така дискусія неможлива апріорі. Сам факт наявності такої полеміки уже свідчить про розвиток.

Це нормально, що в суспільстві існують прибічники різних політичних сил. Так, мені категорично неприємний вибір більшості на президентських виборах. Але мені не спаде не думку піти натовкти пику або закидати представників 73% фекаліями. Я волію підтримувати свою позицію в цивілізований спосіб, насамперед, інформаційно.

Будь-яка ідея – християнська, буддійська, ліва, права, зелена, фіолетова або в горошок – має межу здорового глузду, за якою стає небезпечною, переходячи в стадію маразму. Єдина ідея, яка не має права бути в сучасному українському інформаційному просторі, це та, що ставить під загрозу життя та здоров’я інших, а також територіальну цілісність державних кордонів. Такий собі фільтр, а також базові норми конституції України.

Однак, коли ідеологічні розбіжності переростають у площину фізичних протистоянь, – це ознака суспільства хворого. Коли для того, аби мирна хода не перетворилася на “криваву кашу”, проводиться ціла спецоперація, це не здорово.

Коли дорослі, працездатні люди роздерибанюють біотуалети, аби напхати презервативи лайном, і потім кидатися ним по своїх опонентах – це не здорово, і соромно перед цивілізованим світом.

Коли жінка з сином-підлітком отримують у обличчя порцію перцевого балону на підході на захід – це середньовіччя. Це ознаки незрілості, ознаки того, що таке суспільство переживає сплеск підліткового максималізму.

Коли для того, аби відстояти свої цінності, люди громлять лекції та зривають кінопокази – це вказує на те, що опонентам бракує здатності апелювати аргументами і показати альтернативну позицію в цивілізований спосіб. У такий спосіб, який дозволив би долучити більше прибічників до своїх лав, переконати опонентів або ж тих, хто не визначився зі своєю позицією.

У моєму оточенні не бракує людей як із табору “лівих”, так і з “правих”. Із більшістю ми можемо сперечатися, а іноді й підколювати одне одного за розбіжності в поглядах. Із більшістю з них я стояла або ж стоятиму в майбутньому пліч-о-пліч проти єдиної реальної загрози – на фронті реальному або ж інформаційному.

У квітні я з подругами показувала документальний фільм “Невидимий батальйон” про українських жінок-військових у Литві серед солдатів-срочників. Публіка виявилася напрочуд вдячною, а також підкутою у розкладах в українському суспільстві. Деякі питання глядачів ставили у глухий кут: “У вас же ж триває війна! – говорив один хлопець. –

Чому ж, маючи серйозного і сильного ворога, у вашому суспільстві стільки скандалів і розбіжностей?”

Дійсно, чому? Адже війна гібридна, така, що ведеться в усіх площинах одночасно, і ми самі граємо на руку ворогу.

Кілька років тому я писала репортаж із Маршу рівності. Побувала як серед тих, хто вийшов на захист прав ЛГБТ, так і в зібранні противників заходу. Мені страшенно сподобалася відповідь бійця-добровольця на питання, чому він сьогодні прийшов туди. Він сказав, що вважає недоречними будь-які марші і паради, поки триває війна, однак понад усе не хоче, аби сьогодні у Києві пролилася кров. І вийшов сюди, аби по можливості запобігти зіткненням.

Це було “проти” здорової людини. Хочеться вірити, що решта суспільства невдовзі доросте до такого рівня.

Читайте також:
Марш рівності-2019: активісти, дипломати, військові й трохи провокаторів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна