Марш рівності-2019: активісти, дипломати, військові й трохи провокаторів

 

У Києві відбувся Марш рівності, який проходив у рамках “КиївПрайду”. За даними організаторів, в акції взяли участь близько 8 тисяч осіб.

Трансляцію із заходу вело “Громадське“.

Марш відбувся без особливих провокацій. Лише на початку противники акції, які до того стояли спокійно, прорвалися в колону і намагалися кидатися на учасників маршу, але поліція їх відтіснила. Одного з нападників було затримано, постраждалих немає.

противники-лгбт противник-лгбт
<
>
Противники Маршу рівності. Фото: Громадське

Учасники пройшли вулицею Володимирською в напрямку площі Льва Толстого.

У марші, серед інших, взяли участь посол Канади в Україні Роман Ващук та депутатка Європарламенту Ребекка Гармс.

“Дуже важливо, що в демократії ви захищаєте плюралізм і різні точки зору. Як і в попередні роки, так і цього року, поліція готується захищати Прайд. Пишаюсь тим, наскільки Україна готова захищати права. Що я хочу додати — тут є дипломати з інших країн, і влада Києва, і Мінохорони здоров’я”, — зазначила Гармс у коментарі “Громадському”.

Учасники Прайду запрошували на Марш рівності і президента Володимира Зеленського, але він не відповів на запрошення.

Київська міська державна адміністрація закликала киян підтримати Марш рівності і “показати, що в Києві немає місця для дискримінації“.

“Вони прийшли підтримати рівність для всіх людей”, — зазначив один з учасників Маршу, доброволець батальйону “Донбас” Віктор Пилипенко.

На питання, як бути геєм в армії, він зізнався, що “це некомфортно, бо дуже багато гомофобів“.

“Саме через гомофобів, зокрема гомофобних командирів, ці люди не можуть заявити про себе. Ці люди такі самі, але вони живуть, на жаль, прихованим життям. Це дуже прикро, адже вони воюють за волю людей, за наші права в тому числі”, — додав він.

Щодо дискримінації, Віктор розповів, як у мережі його обзивали “пі**ром” “люди, які називають себе націоналістами, але не пішли на війну”.

Також у заході були помічені ветерани АТО, які не належать до ЛГБТ-спільноти, але підтримують ідеї Прайду, зокрема Дмитро Резніченко.

Дмитро Резніченко. Фото: ФБ Tetiana Pechonchyk

Раніше учасники Маршу рівності повідомили, що цього року їм довелося вже перед самою акцією відмовитися від платформи “через залякування”.

“Платформа вже була замовлена. Але наші опоненти погрожували спалити машину. Водій просто взяв і поїхав. Разом з апаратурою і всім, що там було. Ми тут і знаходимося, аби показати, що ми не страшні, ми за мир”, — зазначив один з учасників Прайду.

Раніше поліцейські затримали 9 осіб віком від 18 до 48 років, які готували провокації на Марші рівності.

Як повідомляє поліція Києва, за фактом їхніх дій розпочато кримінальне провадження.

“Правоохоронці вилучили знаряддя для підготовки провокацій. Правопорушників затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України”, – йдеться в повідомленні. Вирішується питання про обрання фігурантам запобіжного заходу.

Затримані також троє осіб, які планували закидати учасників маршу екскрементами, розфасованими в презервативи.

Марш охороняла кінна поліція. Фото: Громадське

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна