Акція протесту в Тбілісі тривала цілу ніч

 

Акція протесту під парламентом Грузії тривала цілу ніч. Вранці сьогодні, 22 червня, рух транспорту на проспекті Руставелі відновився, майже всі учасники мітингу розійшлися.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на грузинські ЗМІ.

Повідомляється, що під час нічних протестів не обійшлося без сутичок. Уночі на проспекті Руставелі відбулося протистояння демонстрантів і поліцейських на прилеглій території Палацу молоді.

За наявною інформацією, серед громадян виникла суперечка, втрутилася поліція. За даними правоохоронних органів, затриманих немає.

Протестувальники вимагають відставки міністра внутрішніх справ Георгія Гахарії, звільнення затриманих напередодні учасників акції та проведення дострокових парламентських виборів за пропорційною виборчою системою.

Учасники протесту також радо вітали рішення президента Росії Володимира Путіна заборонити польоти російських авіакомпаній до Грузії, скандуючи “Путін – х**ло!” (з 13:15 на відео):


У нічному мітингу взяли участь щонайменше кілька тисяч осіб, серед яких було особливо багато студентів.

Акції протесту відбувалися і в інших містах Грузії, зокрема в Батумі і Кутаїсі.

За даними телеканалу Руставі-2, у своєму ультиматумі протестувальники заявили, що якщо уряд не виконає їхні вимоги, вони поїдуть з ними до будинку мільярдера Бідзіни Іванішвілі, який є головою правлячої партії “Грузинська мрія”.

Як інформувала “Новинарня“, 20 червня до будинку парламенту Грузії вийшло понад п’ять тисяч протестувальників. Вони вимагали відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, глави Служби Держбезпеки Вахтанга Гомелаурі та міністра внутрішніх справ Георгія Гахарія, а також виступили проти російської окупації.

Приводом для протестів став візит у Тбілісі російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом партії КПРФ Сергієм Гавриловим. Делегація приїхала на засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я, яке проходило в стінах парламенту. Гаврилов, який є президентом МАП, відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії.

Влада відмовилася виконати вимоги протестувальників, і ввечері в четвер, 20 червня, учасники мітингу спробували прорватися в будинок парламенту. Між демонстрантами і поліцією почалися зіткнення. Для розгону демонстрації поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ. Після першої спроби розгону протестувальники знову повернулися до парламенту, зіткнення з поліцейськими продовжилися на сходинках ганку парламенту. Ближче до ночі для розгону поліція застосувала водомети і світло-шумові гранати.

Читайте також:
У Грузії російські парламентарі напали на українського нардепа Єленського

У Грузії під час акцій постраждали понад 30 журналістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна