Президент РФ заборонив авіапольоти в Грузію. “Путін − х**ло!” − відреагували грузини

 

Президент Росії Володимир Путін заборонив російським авіакомпаніям виконувати рейси в Грузію.

Згідно оприлюдненим на сайті Кремля указом президента РФ, заборона набуває чинності з 8 липня.

Російським туроператорам “на час дії заборони” рекомендовано утриматися від продажу путівок до Грузії.

Уряду Путін наказав “вжити заходів щодо забезпечення повернення” в Росію громадян РФ, які тимчасово перебувають на території Грузії.

Учасники акції протесту під парламентом Грузії бурхливо привітали це рішення, скандуючи відоме гасло “Путін – х**ло!”, запущене у світ українськими футбольними вболівальниками (на відео – фрагмент з 13:15):

Як заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, польоти в Грузію будуть відновлені “після нормалізації обстановки в цій країні“.

“Мають зникнути будь-які загрози для безпеки наших громадян”, – зазначив речник Путіна в коментарі російському сайту “РБК“.

За даними Biletix, наразі на туристичному ринку Росії Грузія є п’ятою у рейтингу найпопулярніших зарубіжних напрямків на літо 2019 років.

Аналогічна заборона на польоти до Грузії вже діяла у 2008-2014 роках, після Серпневої війни, в ході якої Росія анексувала 20% території Грузії.

Тоді Кремль намагався задушити непокірну країну не лише воєнним шляхом, а й санкціями, покликаними завдати удару по економіці країни. Ще раніше в Росії заборонили імпорт грузинських вин та мінеральних вод.
Натомість в Україні набула популярності ініційована посольством Грузії кампанія “Спробуй вино свободи”, в результаті якої продажі грузинського вина росли на 100-150% щомісяця, а зростання продажів грузинського бренді доходили до 800-1000% на місяць, пише екс-працівник посольства Бачо Корчилава.

Як інформувала “Новинарня“, 20 червня до будинку парламенту Грузії вийшло понад п’ять тисяч протестувальників. Вони вимагали відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, глави Служби Держбезпеки Вахтанга Гомелаурі та міністра внутрішніх справ Георгія Гахарія, а також виступили проти російської окупації.

Приводом для протестів став візит у Тбілісі російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом партії КПРФ Сергієм Гавриловим. Делегація приїхала на засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я, яке проходило в стінах парламенту. Гаврилов, який є президентом МАП, відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії.

Влада відмовилася виконати вимоги протестувальників, і ввечері в четвер, 20 червня, учасники мітингу спробували прорватися в будинок парламенту. Між демонстрантами і поліцією почалися зіткнення. Для розгону демонстрації поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ. Після першої спроби розгону протестувальники знову повернулися до парламенту, зіткнення з поліцейськими продовжилися на сходинках ганку парламенту. Ближче до ночі для розгону поліція застосувала водомети і світло-шумові гранати.

Читайте також:
У Грузії російські парламентарі напали на українського нардепа Єленського

У Грузії під час акцій постраждали понад 30 журналістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна