У Тбілісі поліція розігнала акцію протесту біля парламенту

 

Поліція Грузії застосувала силу для розгону демонстрації у столиці поблизу будівлі парламенту.

У ніч на п’ятницю, 21 червня, учасники акції намагалися прорватися в парламентську будівлю. У відповідь на це грузинські правоохоронці застосували кийки, сльозогінний газ, водомети, акустичні гармати та гумові кулі, передає Deutsche Welle.

Cвоєю чергою, протестувальники жбурляли в бік поліції різноманітні предмети та запускали в поліцейських феєрверки.

Для силового розгону акції було залучено загони спецпризначення. У міністерстві охорони здоров’я Грузії повідомили про 52 постраждалих унаслідок сутичок з поліцією. З тих, хто дістав поранення, було й 14 охоронців правопорядку.

Однак згодом представник опозиційній партії “Єдиний національний рух” Роман Гоцірідзе повідомив про понад сотню постраждалих під час безладів.

Під час протистояння втратив око один з грузинських журналістів, якому в обличчя влучила гумова куля.

Мітингувальники на проспекті Руставелі в Тбілісі увірвалися в один з офісів правлячої партії “Грузинська мрія” і влаштували там погром.

Учасники акції спалили виявлені в офісі партійні прапори “Грузинської мрії”. Дехто трощив припарковані автомобілі та лавки на вулицях.

Нагадаємо, причиною масових протестів став скандал через поведінку російської делегації на сесії Міжпарламентської асамблеї православ’я у Грузії. Під час відкриття сесії російський депутат і член делегації Сергій Гаврилов сів у крісло спікера грузинського парламенту.

Це обурило фракції “Європейська Грузія” і “Єдиний національний рух”, вони зірвали засідання і вимагали у росіян залишити приміщення.

Уже ввечері люди вийшли до парламенту і перекрили проспект. Вони тримали в руках плакати, на яких вимога до росіян залишити Грузію: “Російські окупанти, геть!”

Гаврилова евакуювали з готелю, адже його автомобіль закидали підручними засобами.

Протестуючі вимагали відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахар і глави Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі. Причина – візит російських депутатів.

Голова парламенту Кобахідзе, глава правлячої партії Грузинська мрія Бідзіна Іванішвілі та прем’єр-міністр Мамука Бахтадзе вибачилися за те, що Гаврилов зайняв крісло голови парламенту Грузії.

Як відомо, Сергій Гаврилов виступав за визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії, окупованих Росією у 2008 році.

У грузинській опозиції також стверджують, що він брав участь у грузино-абхазькій війні впродовж 1992-1993 років

Читайте також:
Очільницю Мінкульту Аджарії звільнять через російський прапор на вуличній акції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна