Капітана судна, яке перевозило соду Фірташа з Криму, виправдали завдяки “Гугл-перекладачу”

 

Капітана судна, яке возило соду з Кримського заводу олігарха Дмитра Фірташа, виправдали, бо військова прокуратура користувалась “Google-перекладачем”.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 3 червня.

Суд виправдав капітана судна Sky Moon, якого звинувачували в незаконному в’їзді у порти окупованого Криму, пише видання.

Судно Sky Moon під прапором Танзанії, яке перевозило 3000 тонн соди з заводу Фірташа в окупованому Криму до Молдови, було затримане прикордонниками 30 червня 2016 року.

У 2017 році капітана визнали винним в адміністративному правопорушенні за ч. 1 ст. 482 МК (контрабанда). Весь вантаж і судно були конфісковані у власність держави.

Крім того, капітана обвинувачували в систематичному порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї протягом січня-листопада 2016 року.

Сам капітан пояснював, що йому як громадянину Сирії не було відомо про те, що кримські порти були закриті для заходу суден інших держав. Він вважає, що ніякого збитку Україні не завдавав і виконував свою роботу з перевезення вантажу, який був не контрабандним.

Капітан також заявляв, що “заходив у порти Російської Федерації” і робив це “цілком законно, оскільки Росія та Сирія підтримують дружні відносини“. Про те, що є заборона на захід суден в морські порти Росії, його ніхто не інформував.

Прокуратура посилалась на показання свідків з працівників Одеської морської охорони, які виявили на борту знайдені документи з печатками РФ і позначками в книжці моряка, які свідчили, що судно заходило в порти Севастополя, Феодосії та Керчі.

Суд у вироку зазначив про порушення права на захист, позаяк обвинувачений є громадянином Сирії і українською мовою не володіє, а переклади тексту підозри та обвинувального акту перекладачем не засвідчені.

Під час судового розгляду був залучений інший перекладач, який повідомив, що наявні у справі повідомлення про підозру, переклад обвинувального акту, клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою перекладені за допомогою програми “google-перекладач”, тому зрозуміти суть змісту цих документів взагалі неможливо.

Факт неякісного перекладу не заперечувала і військова прокуратура. Її представники, посилаючись на вимоги ч. 4 ст. 29 КПК, стверджували, що закон вимагає перекладу лише судових рішень.

Тому суд погодився, що стороною обвинувачення були грубо порушені вимоги закону щодо забезпечення права на захист та права реалізувати свої процесуальні права мовою, якою особа володіє, через невручення письмової підозри в перекладі на арабську мову, у зв’язку з чим була незрозуміла підозра, а, отже, особа не набула статусу підозрюваного.

Відтак суд визнав усі зібрані докази недопустимими. Крім того, суд визнав, що затримання капітана відбулося з порушеннями, бо йому не пред’явили підозру, не роз’яснили прав. Так само був визнаним недопустимим доказом протокол обшуку судна і пов’язані з ним докази.

Щодо притягнення капітана до адміністративної відповідальності за контрабанду, то суд вважає, що це не впливає на доведеність вини особи в інкримінованому злочині.

У підсумку суд визнав капітана невинуватим і виправдав, оскільки не встановлені достатні докази для доведення його винуватості і вичерпані можливості їх отримати.

Як зазначає “Судовий репортер”, після арешту судна громадянин Молдови Сергій Нерух, власник компанії NTA Invest Group s.r.o., для якої везли соду, начебто запропонував військовому прокурору Сергію Яровому 75 тисяч доларів хабара за зняття арешту.

Прокурор написав рапорт у Генпрокуратуру України, і через три дні чоловіка затримали. Справу скерували до суду ще в липні 2017 року, але з того часу суд так і не зміг провести підготовче засідання. Ймовірно, її слухатиме новостворений Вищий антикорупційний суд.

Як повідомляла “Новинарня“, танзанійське судно Sky Moon, яке наприкінці 2016 року затримали співробітники Держприкордонслужби і яке було конфісковане через незаконні заходи в окупований РФ Крим, було вирішено передати Військово-морським силам України.

Читайте також:
Український суд уперше в історії конфіскував вантажний корабель,
який заходив у Крим

Прикордонники на Дунаї затримали судно-хамелеон, яке раніше ходило до Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна