Зеленський у Брюсселі: про що говорив новий президент України з керівництвом ЄС і НАТО. ФОТО

доповнено

У вівторок, 4 червня, президент України Володимир Зеленський здійснив свій перший закордонний візит до Брюсселя для знайомства і переговорів із керівництвом ЄС та НАТО.

Спочатку Зеленський зустрівся з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Перед переговорами вони потисли руки за присутності журналістів.

Як передає “ВВС Україна”, хтось із журналістів поставив Юнкеру запитання про те, чи не сумує він за своїм другом Петром Порошенком. “У мене є новий”, – відповів президент Єврокомісії. А Зеленський жартома додав: “Я – кращий. Новий кращий за старого”.

Журналісти також намагалися дізнатися деталі переговорів, але Юнкер та Зеленський на ці запитання не відповіли.

Потім відбулася зустріч з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом. Він заявив, що рішення НАТО про готовність до вступу України до Альянсу в майбутньому лишається чинним.

Відповідаючи на запитання про перспективи подальшого зближення України та Альянсу, генсек наголосив, що, попри зміну президента в Україні, підхід НАТО незмінний.
“Ми залишаємося на своєму рішенні, ухваленому на Бухарестському саміті, і ми кілька разів останнім часом це підтвердили”, – цитує слова генсека НАТО “Європейська правда”.

Як відомо, рішення Бухарестського саміту, ухвалене в 2008, стверджує, що одного дня Україна стане членом Альянсу.

Столтенберг також розповів, про що йшлося на його перемовинах із Зеленським.

Зараз наш фокус – на реформах. Президент Зеленський заявив та підкреслив, що для України важливо відповідати стандартам НАТО, і тому ми прямуватимемо шляхом реформ”, – заявив він, виділивши реформи безпекового сектора та боротьбу з корупцією.

“Справжня реалізація закону України про національну безпеку є одним із моїх перших завдань. Я маю на увазі реформу СБУ. По-друге – реформа розвідувальних органів, реформа оборонно-промислового комплексу, забезпечення демократичного цивільного контролю в секторі безпеки і оборони”, – відповів на це Зеленський.

Зазначимо, що президент робив вступну заяву англійською мовою (читаючи з аркуша паперу), а далі відповідав на запитання журналістів українською.

У прес-службі адміністрації президента зазначають, що комісія Україна-НАТО на своєму засіданні розгляне безпекову ситуацію в Україні.

“Я хотів би почути вашу оцінку. Конфлікт на Сході України продовжує забирати життя. У боях загинули 13 тисяч українських людей. Вони заслуговують на мир. Я вітаю вашу відданість розв’язанню конфлікту у мирний спосіб. НАТО буде забезпечувати підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Ми не будемо визнавати незаконну анексію [Криму]. Ми засуджуємо агресивні дії Росії у регіоні Чорного моря”, – наголосив генеральний секретар НАТО.

Фото АП:

Зеленський у Брюсселі 1 Зеленський у Брюсселі 2 Зеленський у Брюсселі 3 Зеленський у Брюсселі 4 Зеленський у Брюсселі 5 Зеленський у Брюсселі
<
>

Єнс Столтенберг підкреслив, що Альянс вітає рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, згідно з яким Росія має відпустити українських моряків та кораблі, які були затримані у листопаді 2018 року. Він нагадав, що у відповідь на агресивні дії Росії НАТО збільшило військову присутність у регіоні Чорного моря.

Говорячи про Донбас, президент Володимир Зеленський сказав, що Україна “готова до переговорів з Росією, готова до виконання Мінських угод”.

За словами президента, вже 5 червня відбудуться переговори ТКГ у Мінську. Українська сторона запропонує пропозиції для досягнення миру. Буде на зустрічі і новий начальник Генштабу Збройних сил Руслан Хомчак.

При цьому пан Зеленський не уточнив, про які конкретно варіанти вирішення конфлікту буде йти мова.

“Завтра у Мінську обговоримо, по-перше, припинення вогню, по-друге, обмін полоненими”, – повідомив він.

Крім іншого, Зеленський згадав проблему із КПВВ (пішохідним переходом) через зруйнований міст у Станиці Луганській та висловив побажання відремонтувати перехід – “щоб туди могла доїхати швидка”. Хоча, як відомо, швидкі в будь-якому разі не матимуть змоги переїжджати міст з України в ОРДЛО і навпаки.

Також журналісти зафіксували, що Зеленський не зміг вибудувати фразу про домовленості зі Столтенбергом:

  

Нагадаємо, що сьогодні увечері президент України також зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою. А 5 червня проведе переговори з президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Як інформувала “Новинарня“, Зеленський повернув Кучму в Мінський процес, першу зустріч планують 5 червня.

Читайте також:
“Нам потрібні реальні кримінальні справи”: Зеленський “нарізав завдань” Баканову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна