У Переяславі відбулися сутички між активістами та спецпризначенцями. ВІДЕО

 

Під час акції “Безкарність вбиває” у Переяславі-Хмельницькому спецпризначенці застосували дим проти активістів та перешкодили тим написати слово “вбивці” на стіні поліцейського райвідділку.

Відео у Facebook опублікувала журналістка Ольга Худецька.

“У Переяславі у спецпідрозділу поліції здали нерви від того, що активісти почали писати на стіні відділку з балону і трохи понеслась”, – пише редактор сайту “Інсайдер”.

На відео помітно, що учасник акції встиг написати на стіні лише частину слова “вбив…” – спецпризначенці після цього “активізувалися” та відтіснили активіста від стіни.

На інших відео можна побачити, як активісти палять дими і кидають фаєри по щитах поліцейських.

Згодом під ноги правоохоронцям, що обступили вхід до поліції, поклали дитячі іграшки. На землі червоною фарбою написали: “Кати”.

Вхід до відділку повністю заблокований співробітниками поліції у спорядженні.

Акція в Переяславі 1 Акція в Переяславі 2 Акція в Переяславі
<
>

Фото: Наталія Нагорна у FB

Як повідомили в ГО “СІЧ”, участь у протесті в Переяславі взяли півтори сотні активістів і небайдужих громадян.

“Відбулась розмова з новим керівництвом поліції області та міста. Пообіцяли звільнити попереднього керівника. Також мають провести переатестацію Переяславського РУВС.
Люди жаліються, що поліцейське свавілля в них давно”, – пишуть учасники акції в телеграм-каналі “СІЧ”.

Як інформувала “Новинарня“, 31 травня до реанімаційного відділення КНП “Переяслав-Хмельницька ЦРЛ” доставили 5-річного хлопчика Кирила із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, внутрішньомозковою гематомою, переломом скроневої кістки.
Поліцейські спершу заявляли, що того дня в Переяслав-Хмельницькому близько 16-ї години хлопчик з необережності послизнувся та впав на асфальтобетонне покриття і камінь, внаслідок чого отримав травму голови.

Водночас у прес-службі ДБР заявили, що згідно з проведеним оперативним втручанням медпрацівників було встановлено наявність у хлопчика проникаючих вогнепальних тілесних ушкоджень голови.

Вжитими заходами слідчих та оперативних працівників поліції вдалося встановити обставини події і виявити речові докази, які свідчать про те, що дитина отримала травму голови внаслідок випадкового пострілу. За основною версією, двоє патрульних поліцейських напідпитку вирішили постріляти по банках для розваги і випадково поцілили в Кирила, що грався неподалік на подвір’ї.

Двоє підозрюваних – старший сержант Володимир Петровець та лейтенант Іван Приходько – намагалися тікати і були затримані поліцією 2 червня в порядку статті 208 КПК. Це поліцейські, які під час скоєного перебували поза службою, без табельної зброї, у стані алкогольного сп’яніння. Затриманих тривалий час тримали у відділку поліції, де з ними проводили першочергові слідчі дії. Хоча цим одразу мало б займатися Державне бюро розслідувань.
Відомо, що ще один їхній компаньйон, який нібито брав участь у стрілянині, проходить як свідок.

3 травня слідчі ДБР повідомили двом переяславським “стрільцям” про підозру в “необережному тяжкому тілесному ушкодженні, вчиненому за попередньою змовою групою”.
Пізніше в ДБР зазначили, що на підставі отриманих додаткових доказів слідчі прийняли рішення про повідомлення додаткової підозри за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї).

Увечері 3 червня малюк помер у київській лікарні.

Генпрокурор Юрій Луценко після смерті Кирила повідомив, що прокурори  обласної прокуратури змінюють підозру поліцейським, яких підозрюють у пораненні хлопчика, з перекваліфікацією скоєного ними злочину на ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Згідно з повідомленням на сайті МВС, керівництво Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини відсторонене від виконання службових обов’язків, вирішується питання щодо подальшого перебування цих керівників у лавах поліції.

Подію прокоментував також президент Володимир Зеленський, який пообіцяв “зробити все”, щоб винні у смерті дитини поліцейські були покарані.

“Звісно, ніщо у світі не може втішити рідних і близьких. Але я – як президент і як батько – хочу запевнити, що зроблю все, аби винні були покарані по справедливості”, – написав Зеленський у  “Фейсбуці”.

“Жодного пом’якшення. Жодної спроби зам’яти цю справу. Ця трагедія має стати уроком. Ті, хто повинні дбати про безпеку громадян, мусять щохвилини пам’ятати про свою відповідальність. За життя. Перед людьми, перед народом, перед країною”, – наголосив гарант Конституції.

Увечері 3 червня відбулася акція протесту під будівлею МВС і НПУ в Києві. Голова Нацполіції Сергій Князєв оголосив присутнім, що підпише рапорт про відставку з посади начальника ГУ НП Київщини Дмитра Ценова.

4 червня Голосіївський райсуд Києва обрав запобіжний захід Івану Приходьку і Володимиру Петровцю – два місяці арешту без права застави.

Увечері 4 червня під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві та в інших містах відбуваються акції протесту “Безкарність вбиває”. Активісти вимагають відставки очільника МВС Арсена Авакова через провал реформи поліції.

Читайте також:
Порада поліцейському генералу Ценову, який з Київщини попросився в “найтяжчу точку держави”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна