Як готують майбутніх офіцерів: випускний у ліцеї Богуна. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

автор: Геннадій Карпюк
військовий аналітик

Цієї п’ятниці, 31 травня, Київський військовий ліцей імені Івана Богуна був наповнений атмосферою урочистості і  відкритості: провести ліцеїстів у доросле життя на церемонію останнього дзвоника прийшли їхні батьки, друзі, наставники і педагоги.

Цього року в ліцеї Богуна виховали рекордну кількість випускників – 297. Хоча передусім тут дбають не про кількість, а про якість.

“Агресор має бачити: незважаючи ні на що, ми готові до спротиву”

Якщо до війни в Україні було всього два військові ліцеї, то тепер їх – понад 40.

– Конкуренція значна, і це добре, – вважає начальник КВЛ, Герой України, легендарний “Сумрак” Ігор Гордійчук. – Це наш вклад у зміцнення Збройних Сил та обороноздатність країни. Агресор має бачити: незважаючи ні на що, ми готові до спротиву. Ми пробудилися, вижили та йдемо, хоч і з перешкодами, до перемоги.

У вітальному слові випускникам генерал-майор Гордійчук нагадав, що у боях з агресором загинуло вже 11 колишніх богунівців. У більш ніж 80 ліцеїстів батьки зараз служать у районі виконання завдань на терені ООС.

За словами Ігоря Гордійчука, навчальна матеріальна база ліцею постійно модернізується, вдосконалюється, допомагає перетворювати вступників на фанатів військової справи. Це і заслуга високопрофесійного педагогічного складу.

Читайте також:
Начальник ліцею Богуна генерал Ігор Гордійчук:
Про війну з Росією замислився після приходу до влади Путіна

Англійська мова – не менш важлива за “Джавеліни”

Директор департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міноборони, генерал-майор Микола Садовський добре знає, що коїться у серцях і душах сьогоднішніх випускників. Бо й сам кількадесят літ тому стояв на цьому самому плацу.

– Ви великі молодці, бо зробили серйозний крок та правильний вибір, змінивши школу на військовий ліцей, – звернувся до випускників генерал Садовський. – Здійснилася і моя мрія. Колись на цій трибуні генерали теж вітали нас із завершенням навчання. А тепер на їхньому місці стою я! Отже, в добру путь, до здійснення мрій!

Інший випускник ліцею – Герой України, десантник Олександр Порхун відверто попередив богунівців, що на їхньому шляху буде чимало бар’єрів. І порадив знаходити сили на вихід зі складних ситуацій, ніколи не кажучи “не можу” чи “не буду”.

– Тільки просування вперед робить вас достойними людьми. Знання й дисципліна, здобута тут, однозначно згодяться в подальшому навчанні. І ті, хто підуть у цивільне життя, не думайте, що зробили неправильний вибір. Кожен вибір важливий, бо ми разом робимо нашу країну сильнішою й квітучою, – переконаний Олександр Порхун.

За керівництва генерала Гордійчука у ліцеї Богуна приділяють особливу увагу вивченню іноземної мови. Начальник КВЛ завжди наголошує на тому, що вільне володіння англійською мовою − обов’язковий критерій для сучасного офіцера. І цю думку цілком поділяє Девід Бластер − президент ГО “Аномалія”, яка безкоштовно дає уроки англійської ліцеїстам усіх навчальних рот.

– То був ваш виклик – вивчення англійської мови, і ви його здолали. Але це також є вашою потужною зброєю проти московської агресії, − наголосив він. − І тут справа не тільки у “Джавелінах” чи інших ракетах. Англійська мова, якою знаходить спільну мову західний світ, яка приведе Україну в НАТО та ЄС, теж є вашою зброєю.

На початку року я стояв перед вами і спитав: “Хто хоче бути лідером?”. Лише декілька людей підняли руки. Але коли я поцікавився, хто хоче бути офіцером – зголосилися усі. Так от, усі офіцери мають бути лідерами, відповідальними за свої підрозділи і за всі його дії, – додав пан Бластер.

“Краще один раз сказати правду, ніж потім усе життя брехати”

Спілкуємося з очільником ліцею генералом Гордійчуком про нові традиції 2019-го – вальс випускників і гімн богунівців − та про те, що основною рисою богунівців є висока мотивація до захисту рідної землі й усебічна підготовка. Прикметно, що 85% нинішніх випускників мають оцінки “добре” і “відмінно”.

  • Ігорю Володимировичу, кілька років тому ви говорили, що ліцей має стати для військових прикладом справедливого життя й чесного служіння, бо цей заклад позбудеться впливу корупції.

– Саме цієї генеральної лінії ми і тримаємося. Не можу сказати, що ми повністю позбавилися якогось корупційного елементу, бо не все в нашій компетенції. Я постійно звертаюся до прокуратури, контррозвідки, в антикорупційні органи, щоб вони допомагали нам у цій справі. Не приховую: були певні ганебні факти, й ми чесно про них говоримо. Знаєте, краще один раз сказати правду, аніж потім усе життя брехати.

  • Наскільки така якість є важливою для майбутнього офіцера?

– Коли ліцеїсти бачать, що ти є чесним офіцером, подаєш приклад, то вони цінують такі моменти все життя. Це стає моделлю, матрицею поведінки та офіцерського сумління. Це певний унікальний досвід, бо він значно відрізняється від практик, які мали батьки цих випускників – фактично наше покоління. І це повинно надихати молоду генерацію на зміни.

– Готові стовідсотково, але очікуємо на пакет юридичних документів, який дасть змогу починати нову потрібну для Збройних Сил справу.

Читайте також:
У 2019 році військовий ліцей ім. Богуна вперше набиратиме дівчат на навчання

“Вступити до ліцею мотивувало те, що тато воював за Україну”

На плацу ліцею після всіх церемоній бачу чоловіка в однострої морського піхотинця. Він міцно обіймає стрункого юнака-богунівця. Поруч сльози радості втирають мама й дівчина випускника – Руслана Загоровського.

Володимир Загоровський із Житомирщини. Він служив у 2015-2016 роках у 501-му окремому батальйоні морської піхоти. Пройшов випробування війною в Широкиному, Лебединському, захищаючи Маріуполь.

– Прийшла повістка, і я не ховався, став до війська, брав участь в АТО, – розповідає Володимир. – Коли ще перебував на передовій, син зателефонував і сказав, що вступатиме до богунівського ліцею. І я схвалив синове рішення стати військовим, офіцером. Це його свідомий вибір, який я неймовірно поважаю та ціную. Зараз пишаюся сином! Щоправда, не надто вірив, що він вступить, адже тут добряча конкуренція. Напевно, далася взнаки серйозна мотивація й підготовка до такого першого в житті серйозного випробування. Тепер він готуватиметься до вступу до Житомирського військового інституту ім. Корольова.

Сам Руслан зізнається: вступити до ліцею його мотивувало саме те, що в АТО за Україну воював тато.

− Взагалі, я змалку тяжів до військової справи. Вивчав різні ліцеї, обравши богунівський… І от – уже випускник. Аж не віриться! Знали б ви, яким я був раніше у школі два роки тому… Міг навіть похуліганити трішки, не надто добре прагнув науки, інколи до батьків не дослухався. Тепер усе по інакшому.
Обов’язково стану офіцером, доведу багатьом людям, що вони помилялися щодо мене. Адже найприємніша і найдорожча перемога – перемога над собою. Дякую ліцею за те, що став зовсім іншою людиною. Хоча цей шлях для мене і нас усіх був достатньо важким.

У Лілії Хорошкіної під час бойових дій на сході України загинув дядько. Після цього вона стала волонтером, їздила до військових на передову − і цим також надихнула свого сина стати богунівцем. Упродовж усіх чотирьох років його навчання Лілія була головою батьківського комітету: спершу 7-ї навчальної роти, потім – 5-ї.

− Це особливе свято, бо всі мої сто орлів, після років переживань і спільних турбот, вилітають у дорослий вирій. Сповнюють різні, навіть контроверсійні емоції. Адже я мати… і добре знаю, як військові ризикують. Вони постійно поруч із небезпекою. Але ми віримо: Господь є над нами й оберігатиме нас усіх та нашу Україну, − каже Лілія Хорошкіна. − Вірю, що саме це покоління зробить усе, щоби на українських теренах запанували мир та демократія.

Читайте також:
Пам’ятник Суворову перед ліцеєм Богуна демонтували і вивезуть у Швейцарію. ФОТО

Ліцей-Богуна-випуск-2019 (9) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (10) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (14) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (3) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (11) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (1) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (8) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (7) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (2) Ліцей-Богуна-випуск-2019 (16)
<
>
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна