“Поганий симптом”: Зеленський почав скасовувати укази Порошенка пачками

 

Новообраний президент Володимир Зеленський скасував три укази президента Петра Порошенка, що стосуються кадрів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Так, у п’ятницю, 24 травня, на сайті глави держави оприлюднено три укази – №322, 323 і 324.

Перший із цих документів скасовує указ президента України від 4 травня 2019 року №186 (про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення).

Другий – скасовує указ президента Порошенка від тієї ж дати, №187, про призначення членом Нацради Володимира Горковенка.

Указ Зеленського №324/2019 звільняє Юрія Aртеменка з посади члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Як відомо, за два тижні до припинення його повноважень президент Петро Порошенко здійснив кадрові перестановки, щоб посилити свої позиції в Нацраді з питань ТБ і радіо: достроково звільнив свого ставленика, голову ради Артеменка, чия каденція добігала кінця, і призначив замість нього в Нацраду Володимира Горковенка, який доти працював завідувачем відділу в головному департаменті інформаційної політики адміністрації президента.
Юрій Артеменко для цієї рокіровки сам подав у відставку. Надалі рішенням президента Порошенка він став головою Нацкомісії з держрегулювання зв’язку та інформатизації.

У соцмережах зазначають, що Володимир Зеленський вдався до сумнівної тактики президента Віктора Ющенка, яку той застосовував у 2005-2010 роках.

“Сьогодні Зеленський відновив практику Віктора Ющенка, яку той використовував в умовах протистояння з урядом і в умовах політичних криз. Коли не було конституційних повноважень когось звільнити (але ну дуже було потрібно), то він підписував указ про скасування попереднього указу. Voilà: людина не вважалася звільненою, бо вважалася непризначеною.
Це, до речі, чисто “соцмережна” логіка: стер поточну аватарку – відновилася стара; надіслав запит на зафрендження – скасував запит на зафрендження…” – пише у “Фейсбуці” журналіст Володимир Семків, називаючи такі дії “дуже хріновим симптомом”.

Володимир Горковенко під час прес-конференції в п’ятницю дав зрозуміти, що вважає укази Зеленського незаконними й буде судитися.

“Це означає, що або я сам написав заяву, – а я не писав, – або я помер. Очевидно, напевно друге рішення: я помер”, – сказав він журналістам.

“У нас правова держава, і суди ще ніхто не скасовував”, – додав Горковенко, якого цитує “ЛБ”.




Нагадаємо, президент України призначає на посади та звільняє з посад половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Іншу половину призначає Верховна Рада.
Нацрада складається з восьми осіб, термін їх повноважень – п’ять років з дня призначення.

Читайте також:
“Втома і нова пропозиція”: голова Нацради Артеменко подав у відставку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна