У Раді Європи ухвалили попереднє рішення для “прощення” Росії. Київ обурений

 

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив попереднє рішення, що може призвести до повернення Росії до РЄ без виконання санкційних вимог – виведення військ з українського Донбасу й деокупації Криму.

Як передає “Новинарня“, про це повідомила “Європейська правда”.

Відповідне рішення ключовий керівний орган Ради Європи ухвалив у Страсбурзі у вівторок, 14 травня.

“39 із 47 держав-членів підтримали проект міністерського рішення, в якому Комітет міністрів відкрив двері для повернення Росії за надзвичайною процедурою”, – пише “ЄП”.

У п’ятницю, 17 травня, на засіданні на рівні міністрів у Гельсінкі це рішення мають схвалити остаточно, без змін і без обговорення.

На знак протесту міністр закордонних справ України Павло Клімкін скасував свою участь у міністерському засіданні в Гельсінкі, і вперше за багато років Україна на таких заходах не буде представлена на рівні міністра.

За даними “Європравди”, найбільшим лобістом односторонніх поступок на користь Росії для її повернення до Ради Європи виступає Німеччина.

Як розповів постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба, попередньо ухвалене у Страсбурзі рішення дає Росії право повернутися до ПАРЄ посеред року, хоча ця норма суперечить статуту Ради Європи. “Другий пункт, при його “творчому прочитанні”, може стати поштовхом для зняття санкцій з росіян“, – пише “ЄП”.

При цьому в ухваленому документі немає жодної згадки слова “Росія”, а головна ідея полягає тому, щоб запровадити новий тип санкційної процедури проти держав-порушниць. При цьому новий санкційний механізм “доповнюватиме механізм санкцій, а не замінить його”.

Після голосування в Гельсінкі “прощення росіян” ще має бути підтримане регламентним комітетом ПАРЄ та, можливо, голосуванням депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи на сесії в червні.

“Якщо рішення призведе до безумовного повернення Росії, то Україна суттєво перегляне обсяг своєї співпраці з Радою Європи як інституцією, яка втратила довіру до себе”, – пише “Європравда” з посиланням на українських дипломатів і парламентаріїв.

“Багато хто готовий аж до припинення роботи делегації. Жорсткі заходи будуть у відповідності до тих рішень, які ухвалить Асамблея. Особисто я не бачу сенсу залишатися у ПАРЄ, якщо Рада Європи зруйнує принципи, на яких вона заснована”, – заявив керівник української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Водночас “ЄП” сигналізує про те, що в “битву” за збереження санкцій щодо Росії наразі не включається новообраний президент Володимир Зеленський, у якого досі просто не сформована зовнішньополітична команда.

Читайте також:
Без зняття санкцій: ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна