Без зняття санкцій: ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо Росії

 

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Про виклики перед ПАРЄ”, яка початково мала на меті зняття санкційного тиску з Російської Федерації, однак зрештою ключові небезпечні норми були усунуті з проекту.

За виправлену резолюцію ввечері в середу, 10 квітня, проголосували 105 членів ПАРЄ, 30 – проти, 16 – утрималися, повідомила “Європейська правда“.

Доповідь та проект резолюції готував проросійський депутат від Нідерландів Тіні Кокс.

Початково пропонувалося запропонувати новий складний механізм запровадження санкцій, скасувавши існуючу санкційну процедуру. Натомість в ухваленому документі йдеться про те, що нова громіздка процедура буде створена на додачу до існуючої, тоді як нинішнє право ПАРЄ самостійно накладати санкції на Росію залишається без змін.

У відповідності до ухваленого рішення, додаткову санкційну процедуру можна буде застосовувати для запровадження найжорсткіших санкцій проти держави-члена РЄ, включаючи рекомендацію про вихід цієї держави з Ради Європи.

У рішенні підкреслюється, що воно викликане ситуацією, яку створила Росія після анексії Криму та нападу на Донбас, тому ця процедура може бути запроваджена також проти РФ.

Рішення про ці найжорсткіші санкції має бути ухвалене за спільним рішенням ПАРЄ, Комітету міністрів та генерального секретаря Ради Європи.

“Резолюція ПАРЄ проголосована. Росія не отримала зміни процедури запровадження санкцій! При цьому Росія в резолюції критикується за боягузтво (подавати делегацію) та шантаж (відмову платити внесок до Ради Європи). Її закликали не боятися і не шантажувати, а виконувати зобов’язання“, – зазначив у “Фейсбуці” голова української делегації в ПАРЄ, нардеп від БПП Володимир Ар’єв.

“Існуючий санкційний механізм залишається. Можливо, буде запроваджений додатковий, складніший. Але то вже справа майбутніх сесій”, – додав депутат.

За його словами, українська делегація “зробила все можливе” для недопущення поновлення делегаці РФ у ПАРЄ.

“Хоча, головна боротьба попереду: проросійські сили відчули рухи з українського виборчого процесу, а прибічники все частіше питають – чи є їм сенс стояти за нас, якщо українці демонструють інші тенденції. Сподіваюсь, ми не дамо приводу для розчарування європейським партнерам”, – написав також Ар’єв.

Читайте також:
Лобісти Росії у ПАРЄ брутально лаялися на адресу українських депутатів, – Береза

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна