Долю Росії в ПАРЄ можуть вирішити наступного тижня

 

Наступного тижня, 16-17 травня, у Гельсінкі міністри закордонних справ 47 країн-членів Ради Європи зберуться на щорічне засідання, щоби обговорити майбутнє організації.

Одним із питань порядку денного зустрічі буде ситуація щодо спровокованої Росією кризи у РЄ, повідомляє “Укрінформ”.

“З цієї нагоди міністри ухвалять ключові рішення про майбутнє організації, яка нині переживає багато викликів”, – заявили у Раді Європи.

Проект порядку денного засідання також включає питання ролі РЄ у вирішенні конфліктів і криз у Європі, забезпечення довготермінової ефективності системи Європейської конвенції з прав людини, а також співробітництво РЄ і Євросоюзу.

Також у рамках зустрічі Фінляндія передасть подальше головування у Комітеті міністрів Ради Європи Франції.

Саме під час цієї зустрічі Комітет міністрів РЄ на рівні глав МЗС повинен ухвалити рішення про застосування – або ні – відповідних статей Статуту організації відносно Росії. Йдеться про можливе позбавлення РФ репрезентативних прав у Раді Європи, адже у червні минає два роки, як держава не виконує свої статутні зобов’язання, не сплачуючи внески до бюджету організації.

Водночас, рішення Комітету міністрів відносно РФ має затвердити у червні ПАРЄ.

Як відомо, російська сторона у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ через накладання на її делегацію санкцій у Парламентській асамблеї Ради Європи після окупації Криму та початку агресії проти України. Відтоді Росія не заявляє своїх депутатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до Асамблеї, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Напередодні президент Франції Еммануель Макрон заявив, що підтримує позицію залишення Росії у Раді Європи.

Читайте також:
Без зняття санкцій: ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо Росії

Українські делегати в ПАРЄ заспівали російській журналістці гімн України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна