На Інститутській вимагають відкласти будівництво меморіалу до завершення слідчих експериментів

 

У центрі Києва на вулиці Інститутській у понеділок, 13 травня, зібралися близько 20 людей, зокрема родичі загиблих під час розстрілів у лютому 2014 року, які вимагають відкласти будівництво Меморіалу Героїв Небесної Сотні до завершення слідчих дій у справах розстрілів на Майдані.

Про це повідомляє “Громадське радіо”.

Раніше спільнота “Зберегти Інститутську” закликали прийти у центр столиці, щоби “не дати зруйнувати місця злочину та пам’яті”.

“Не допустимо руйнування місця злочину і місця пам’яті! Збираємось сьогодні о 16:00 під мостом на Інститутській. Усі, хто має можливість, – приходьте. Тільки наша дія і наш спротив зможуть зупинити вандалізм і наругу. Сьогодні музей Майдану офіційно оголосив про старт будівництва – і одразу ж розпочалися роботи. Поза тим, слідчі експерименти не завершені, Управління спеціальних розслідувань ГПУ дозволу на проведення робіт не давало. Важливо розуміти, що слідство триває, відтак, ніхто не має права завадити його проведенню. Страшно і дико, що себе таким правом наділив… музей Майдану. Мусимо захистити пам’ять про Небесну сотню. Майдан кличе. 16.00, 13 травня. Разом – сила”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Управління спецрозслідувань Генпрокуратури виступає проти зняття бруківки по вулиці Інститутській, адже слідчим потрібно ще два тижні на проведення експериментів.

“На сьогодні потрібно провести ще дев’ять слідчих експериментів. Якщо проводити день у день, то на це підуть дев’ять днів. Якщо брати вихідні, то два тижні”, – зазначив керівник управління Сергій Горбатюк.

Він додав, що необхідність у проведенні додаткових слідчих експериментів виникла після отримання даних під час судового розгляду.

“Ми написали у Музей Революції Гідності і компанії-підряднику з проханням припинити зняття бруківки, оскільки потрібен час для слідчих експериментів”, — зазначив Горбатюк.

“Упродовж розслідування регулярно з’являються нові відео, фото і свідки. Ледь не після кожної моєї статті про якийсь епізод — мені пишуть люди, які питають, як передати свої матеріали слідству. Раніше вони думали, що це непотрібно, бо там “нічого такого”, на їх думку, але потім розуміють, що кожна деталь може зіграти роль, і йдуть до слідства через 3,4,5 років”, — написала на своїй сторінці у Facebook журналістка видання Insider Ольга Худецька.

“Непошкоджена мітка — це місце, де впав загиблий Саша Плєханов. Обведена пошкоджена мітка — це місце, куди він сповзав. Місце загибелі Саші вдалось зрозуміти лише нещодавно, завдяки дивом знайденим кадрам відео. Завтра (14 травня, — “Н”) мали слідчим експериментом закріпити дані про місце загибелі Саші. Мітка одна вже розбита, як бачите”, — повідомила Худецька.

Як писала “Новинарня“, нещодавно родичі полеглих виступили проти перебудови Алеї Героїв Небесної Сотні.

Читайте також:
В’ятрович квапить з Музеєм Майдану, бо реванш вірогідний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна