В’ятрович квапить з Музеєм Майдану, бо реванш вірогідний

 

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив, що втрачаючи пам’ять про Майдан, ми ризикуємо отримати реванш, який знищить завоювання Революції Гідності.

Про це у вівторок, 16 квітня, сказав В’ятрович під час обговорення в “Укрінформі” результатів соціологічного дослідження про ставлення українців до Революції Гідності.

“Результати соціологічного дослідження насправді досить загрозливі. Вони говорять про те, що пам’ять про Майдан під загрозою, хоч це відбулося лише 5 років тому. В цих подіях взяли участь хтось говорить сотні тисяч, хтось про кілька мільйонів людей, які перейшли через Майдан. Здавалося б, нічого не загрожує цій пам’яті, це було зовсім недавно. На жаль, так не є”, – сказав В’ятрович.

За його словами, серед об’єктивних чинників — і ті події, які відбулися після Майдану і витісняють пам’ять про нього, — це війна.

“У цьому ще один злочин Путіна, який розв’язав цю війну. Таким чином стирається пам’ять про те, що відбувалося. Але є й суб’єктивні чинники — тому, що комусь вигідно, щоб ми забули про Майдан, тому що Майдан — це про нашу солідарність, про те, що ми вміємо перемагати навіть в дуже несприятливих умовах. Комусь вигідно, щоб ми були розсварені, щоб перестали вірити у свою перемогу. І цим повною мірою користаються політики, які хочуть повернути в Україну ситуацію до 2013 року”, – зазначив він.

Водночас В’ятрович наголосив, що вкрай необхідною для збереження пам’яті є інфраструктура пам’яті, а це меморіали і музеї.

“На жаль, у цьому питанні маємо найменші здобутки. Створено Музей Майдану як юридичну особу і як команду. Але цього не досить. Потрібні реальні меморіали, музеї, які говоритимуть про те, що сталося на цьому місці — на Майдані, на теперішній алеї Героїв Небесної сотні — 5 років тому. Тож ще дуже багато доведеться зробити. Проведено конкурси і по музею, і по меморіалу — абсолютно правильно і прозоро. Це один з безпрецедентних прикладів масштабного і прозорого підходу, як треба відбирати найкращі проекти меморіалізації Майдану для втілення. І вже треба приступати до реалізації результатів конкурсу. Тому що в іншому випадку пам’ять буде вивітрюватися, і відповідати за це будемо ми з вами”, – підкреслив голова УІНП.

Він аргументував: причиною того, що у 2010 році став можливим проросійський, антиукраїнський, антидемократичний реванш, стало забуття Помаранчевої революції.

“Нами нічого не було зроблено для того, щоб зафіксувати пам’ять про Помаранчеву революцію. Треба зробити все залежне, щоб таким самим чином не вдалося стерти пам’ять про Революцію Гідності, про Євромайдан, тому що від цього залежить наше майбутнє”, – сказав В’ятрович.

Як інформувала “Новинарня“, Рада зарезервувала для Музею Майдану ділянку на Інститутській.

Читайте також:
Рада зарезервувала для Музею Майдану ділянку на Інститутській

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна