“Зберегти історичний рельєф”: родичі полеглих виступили проти перебудови Алеї Героїв Небесної Сотні

 

Ініціювати суспільне та експертне обговорення проекту Меморіалу героям Революції гідності закликали вчора у Києві.

Як інформує “Новинарня“, відповідне звернення оприлюднили вчора, 19 березня, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі родичі Героїв Небесної Сотні та низка громадських організацій.

“Ми, родичі, не можемо прийняти твердження журі Міжнародного конкурсу, яке обрало проект-переможець, про те, що липовий парк (частина Меморіалу) має стати імпульсом легкості та краси, тим часом як саме на цьому відрізку вулиці розстріляли майже півсотні людей”, – йдеться у відкритому листі.

Ініціатори звернення наголошують, що реалізація вказаного проекту повністю змінить рельєф нижньої і верхньої частини колишньої вулиці Інститутської у порівнянні з тим, якою вона була під час кривавих подій у 2014 році і якою є зараз. Також, за їх твердженням, зміняться контури вулиці та рельєф пагорбу перед Міжнародним центром культури і мистецтв Федерації профспілок України (Жовтневим палацом). Будуть знесені майже всі дерева: згідно із проектом щонайменше 51 дерево діаметром від 20 до 70 см підлягає видаленню.

“Доведеться знищити пам’ять, яка вже є. Вона у бруківці, яка ввібрала у себе кров, у деревах, за якими ховались наші рідні, у пагорбі та схилах, якими вони піднімалися. Історія Небесної Сотні вкарбована у цю вулицю, яка, на щастя, досі не змінила свого вигляду”, – аргументовують своє звернення родичі загиблих та активісти.

Додають, що наразі тривають слідчі дії та судові розгляди за фактами розстрілу мирних протестувальників у Києві в лютому 2014-го, відтак, категорично змінювати цю місцевість не можна.

Просять змінити проект реконструкції Алеї Героїв Небесної Сотні для зведення Меморіалу відповідно до основних принципів музейної етики та світової музейної практики – залишити незмінним історичний ландшафт місцевості (рельєф місцевості, дерева тощо), а, за можливості, відновити елементи конструкцій, які б відтворювали події Революції Гідності.

Відкритий лист скерували до:

  • Міністра культури України Євгена Нищука;
  • Генерального директора Національного Меморіального Комплексу Героїв Небесної Сотні –
  • Музею Революції Гідності Ігоря Пошивайла;
  • голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича.

Як інформувала “Новинарня“, адвокати потерпілих під час Революції гідності звернулися до генерального прокурора Юрія Луценка та міського голови Києва Віталія Кличка з проханням якнайшвидше забезпечити тимчасовий демонтаж меморіалу загиблим Героям Небесної сотні для проведення слідчих експериментів.

Читайте також: 
Журі “наосліп” визначило, яким буде Меморіал Героїв Небесної Сотні. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна