СЗР розсекретила документи щодо вбивства Симона Петлюри

 

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України розсекретив близько 350 ексклюзивних матеріалів про діяльність Української Народної Республіки.

Про це повідомляє прес-служба СЗР.

“Документи іноземного та контррозвідувального відділів державного політичного управління УРСР 1919–1936 років узято з архівних справ, що перебувають на зберіганні в Галузевому державному архіві СЗРУ і дотепер були малодоступні для широкого загалу. Ексклюзивні матеріали містять майже 350 документів, що відкривають нові сторінки української національно-визвольної боротьби: оригінали та копії документів УНР, дипломатичні папери, накази, резолюції, відозви, статути, листи, фотографії та багато іншого”, – повідомила прес-служба СЗР.

За її інформацією, у матеріалах можна знайти документи з нормативно-правової діяльності УНР, дипломатичних зусиль Уряду УНР на міжнародній арені та матеріали про тогочасних лідерів українських державних утворень. Також документи висвітлюють діяльність еміграційного Уряду УНР, листування керівництва Республіки та заходи з відновлення козацтва в Україні, стан і діяльність Військової організації та утворених військових формувань, фінансові документи.

“Особливо цікавими є матеріали, що стосуються убивства Симона Петлюри”, – підкреслюється у повідомленні.

Документи було розсекречено з нагоди відзначення 100-річчя заснування Української Народної Республіки.

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України підготував архівні документальні матеріали про діяльність УНР у 20-30 роках ХХ ст. – час, коли відбувалося її становлення і тривала боротьба за суверенітет України.

Симон Петлюра був одним з керівників УНР. Його вбили вдень 25 травня 1926 року в Парижі. Вбивство Петлюри було операцією радянських спецслужб.

Читайте також:
У рік виборів РФ має три сценарії щодо України, зокрема воєнний, – голова СЗР

ФБР розсекретило свідчення про ймовірну втечу Гітлера до Аргентини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна