Російська шпигунка переконувала Мінфін США, що РФ не збивала МН17 на Донбасі

 

Засуджена в США російська шпигунка Марія Бутіна, а також її куратор –екс-заступник глави Центробанку Росії Олександр Торшин намагалися переконати керівництво Мінфіну США в тому, що Росія не збивала Boeing рейсу МН17 над Донбасом.

Про це повідомило в п’ятницю, 10 травня, американське радіо NPR із посиланням на документи, які отримало на свій запит.

“Недавно отримані документи описують події, пов’язані з тим, як двоє росіян проводили свою інформаційну кампанію в Міністерстві фінансів США і Федеральному резерві в 2015 році”, – зазначається в повідомленні.

Тоді Олександр Торшин, на той час один із представників центробанку РФ, привіз свою протеже, Марію Бутіну, на зустрічі з високопоставленими представниками адміністрації США.

“Торшин і Бутіна намагалися звести мости між російським урядом і впливовими американцями через свій ентузіазм щодо прав на зброю. Обидва мали довічне членство в Національній стрілецькій асоціації США (NRA)”, – йдеться в публікації.

Як стало відомо з нових документів, спілкування на зустрічі з керівництвом Мінфіну США стосувалося не стільки банківської сфери, яку представляв Торшин, скільки “заперечення причетності Росії в інциденті зі збитим літаком авіакомпанії Malaysia Airlines“, пише видання.

“Зустріч мала стосуватися економіки, але чоловік просто впродовж години говорив і говорив про те, що росіяни не збивали MH17“, – засвідчив у документах чиновник Міністерства фінансів.

Інша зустріч за участю Торшина й Бутіної, яка пройшла з керівництвом Федеральної резервної системи, стосувалася вже економіки Росії, включаючи питання кредитної політики РФ та інфляції.

Як повідомлялося, влітку минулого року в США була арештована росіянка Марія Бутіна, діяльність якої пов’язують з інтересами російської розвідки в Національній стрілецькій асоціації США. За інформацією справи, куратором Бутіної був заступник глави Центробанку Росії Олександр Торшин. У Вашингтоні вважають, що російська сторона намагалася встановити канал комунікацій між на той час кандидатом у президенти Дональдом Трампом і російським керівництвом.

Нещодавно суд США виніс вирок Марії Бутіній у вигляді 18 місяців ув’язнення. Олександр Торшин перебуває під санкціями США.

Як інформувала “Новинарня“, затримана в США агентка Росії Бутіна активно підтримувала окупацію Донбасу й Криму.

Читайте також:
В Естонії суд виніс вирок батькові й сину за шпигунство на користь РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна