“Пострадянську екзотику в світі люблять”: журналіст пропонує закриті шахти Донбасу перетворювати на музеї

 

Денис Казанський
журналіст, блогер, переселенець з Донеччини

(FB)

Ось чудовий приклад, як повинні діяти управлінці, які дійсно люблять свою країну, свій регіон і дійсно піклуються про людей.

Катовіце – шахтарське місто з населенням близько 300 тисяч чоловік. Приблизно можна порівняти з нашою Макіївкою. Але насправді тут інший всесвіт. І справа навіть не в рівні життя, а в підході.

Замість того, щоб зрівняти стару шахту з землею або просто кинути її, як любили робити наші “патріоти Донбасу”, закрите підприємство перетворили у крутий громадський простір. Зберегли частину старих приміщень, добудували нові зі скла і сталі. Тепер в колишніх шахтних спорудах розміщуються музейні експонати, а шахтний копер перетворили в оглядовий майданчик, з якого можна подивитися на місто. Є і магазин сувенірів на шахтарську тематику, в якому можна купити купу всякої всячини: від кухлів і магнітів, до біжутерії з вугілля.

У рік об’єкт відвідують близько 200 тис туристів. Працюють в музеї близько 400 осіб. Поляки змогли зберегти робочі місця і отримати користь із закритого об’єкту, подарувавши йому друге життя.

Чи можна у нас спорудити щось подібне? Так легко, було б бажання. Думаю, такий об’єкт на Донбасі міг би стати одним з кращих туристичних об’єктів України, куди їхали б з усієї країни. Та й закордонні туристи теж їхали б. Пострадянську екзотику в світі люблять.

Думаю, ідеально підійшов би для створення такого музею Лисичанськ. Місто, де в 1795 році була відкрита перша шахта Донбасу. Реалізація такого проекту стала б символом нового підходу до Донбасу, розворотом цього регіону від пострадянської депресії до нових перспектив.

Читайте також:
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку. Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна