“Убивав братський народ”: помер хворий на рак АТОвець, якому відмовляла в лікуванні медик із Донецька

 

Помер ветеран АТО, військовий 3-го полку спецпризначення Віталій Драган (“Кощій”), який кілька років боровся з онкологічним захворюванням.

Про це в четвер, 2 травня, пише волонтерка Лілія Кравченко у соцмережі Facebook.

Військовослужбовець із Кропивницького Віталій Драган брав участь в АТО з 2014-го по 2015 рік, воював у кількох “гарячих точках”, зокрема поблизу Савур-Могили.

У 2017 році у Віталія діагностували онкологічне захворювання лімфатичної системи. У 2018 році його направили на лікування до Національного інституту раку.

“Однак там лікар, кандидат медичних наук Ганна Губарєва відмовилася лікувати Віталія за пільговою системою, заявивши, що “жодних пільг не буде, бо ти вбивав братній народ”, – нагадала Кравченко.

Новинарня” писала про скандал, який спалахнув улітку 2018 року через ці слова лікаря Губарєвої.

Вона – досвідчений онколог, родом із Донецька, починала працювати у Макєєвському онкодиспансері.

У коментарях ЗМІ після скандалу Губарєва зазначала, що Віталій Драган потребує пересадки кісткового мозку, держава на це гроші не виділяє, відтак хворий спецназівець повинен шукати спонсорів, щоб вони оплатили цю процедуру.

Як інформувала “Новинарня“, тоді в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що Ганну Губарєву звільнено. Супрун оприлюднила у “Твіттері” фото відповіді директорки Інституту раку Олени Колеснік щодо цієї ситуації. Колеснік визнала, що під час прийому її підлегла допустила “неетичну поведінку”.

Після публічного скандалу небайдужі українці почали збирати гроші для лікування Віталія Драгана, а клініка Gophastanesi в Стамбулі запропонувала військовому пройти у них лікування.

У січні 2019 року волонтери та ЗМІ оголосили пошук додаткових коштів на лікування. Драган перебував у Туреччині на лікуванні кілька місяців, однак пізніше з’ясувалося, що йому ще потрібна пересадка кісткового мозку.

Донора вдалося знайти. Згодом виникла потреба переливання крові, але лікарі не встигли – Віталій помер.

За повідомленнями ЗМІ, в серпні лікар Анна Губарєва була відновлена на роботі в Національному інституті раку і навіть отримала підвищення. Вона стала секретарем комісії з питань етики при Інституті, яка відповідає за узгодження проведення клінічних випробувань.

Читайте також:
Помер капелан-парамедик “Госпітальєрів” Сергій Мороз “Фрост”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна