Понад тисяча людей пікетують ВР з вимогою ухвалити закон про мову. ФОТО

 

Політичні та громадські діячі, літератори, видавці, артисти закликають парламентарів ухвалити законопроект №5670-д “Про функціонування української мови як державної”, голосування якого відбудеться у четвер, 25 квітня.

Акція за ініціативи Громадської коаліції “Україні – закон про державну мову” розпочалася 0 9:00 та триватиме до ухвалення законопроекту, передає Ecпресо.TV.

Поки що на площі перед парламентом зібралося близько тисячі людей, але вони продовжують прибувати до будівлі парламенту.

У акції беруть участь співзасновник Народного руху України Володимир Яворівський, українські поети Павло Мовчан та Дмитро Павличко, письменники Василь Шкляр та Юрій Щербак, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, гурти “Тінь Сонця”, “Мандри”, “Хорея Козацька”, “Гайдамаки”, “Очеретяний кіт” та інші.

Учасники мітингу за підтримку закону про мову під ВР 25 квітня 2019 Мова 2 Мова 3 Мова 4 Мова 5 Мова 6
<
>
Учасники мітингу за підтримку закону про мову під ВР 25 квітня 2019. Фото: Геннадій Мінченко, Павло Багмут, "Укрінформ"

Будівля українського парламенту перебуває перед посиленою охороною працівників Національної поліції та бійців Нацгвардії. На площі перед ВР продовжують збиратися люди, здебільшого, молодь.

Почали підходити і люди старшого віку. Тут стоять громадяни, на одязі яких є написи ,”Національна дружина” , “Національний корпус”, а також люди із прапорами ВО “Свободи”.

Як повідомляла “Новинарня“, у середу, 24 квітня, Верховна Рада розглянула близько 97% поправок до “мовного” законопроекту.

Голова ВР Андрій Парубій наголосив, що цей Закон “Про функціонування української мови як державної” є ключовим і його треба ухвалити демократично та публічно.

Нагадаємо, Верховна Рада 28 лютого розпочала розгляд у другому читанні законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

У першому читанні “мовний” законопроект було ухвалено 4 жовтня 2018 року.

Документом пропонується, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Читайте також:
#МоваНаЧасі: соцмережами шириться флешмоб на підтримку державної мови і закону про неї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна