Україна може протидіяти “Північному потоку-2” за допомогою права ЄС, – Зеркаль

 

Олена Зеркаль
заступниця міністра закордонних справ України

(FB)

Компанія Північний потік-2 судиться з ЄС через зміни до Газової директиви, бо директива шкодить “інвестиціям” в побудову газопроводу.

12 квітня ПП2 надіслала до ЄС повідомлення про спір на основі Договору Енергетичної Хартії. (ПП2 є швейцарською компанією, а Швейцарія і ЄС є сторонами договору).

Парадокс. Бо до правосуддя апелює той, хто його ігнорує.

Власник ПП2 – Газпром – вперто вимагає від нас вибачити і забути про їхній борг за Стокгольмським арбітражем. А власник Газпрому – держава РФ – ігнорує наказ Міжнародного Суду ООН щодо відновлення роботи Меджлісу.

Другий парадокс. ПП2 сам підтвердив своїм позовом, що після зміни Газової директиви не може завершити будівництво газопроводу без реорганізації у відповідності до права ЄС.

ПП2 як чорт ладану боїться прозорих правил ЄС. По суті ПП2 – звичайна контрабанда (транспортування газу без дотримання правил).

Тому ми так активно агітували за поширення права ЄС на всі маршрути транспортування російського газу до ЄС. В однакових європейських правових умовах стає зрозуміло, що українська газотранспортна система є найбільш вигідним маршрутом транспортування газу до ЄС.

З цією метою було оновлено додаток XXVII до Угоди про асоціацію. Він підтверджує, що в Україні діють норми енергетичного права ЄС.

До ідеї того, що за допомогою права ЄС можна зупинити лобістську машину ПП2 і захистити інтереси України, багато хто ставився скептично. Але практика засвідчує, що системна і рутинна робота дозволяє добитися більшого, ніж голосні заяви та вимоги.

Приблизно рік тому ми почали активно говорити про важливість Угоди про асоціацію та права ЄС у питаннях поставки російського газу до ЄС.

У публічній площині цю ідею висловив Тарас Качка у статті для “Європейської правди”.

Міністерство закордонних справ офіційно та письмово звернулося з цими ідеями до прем’єр-міністра, який власне тоді збирався до Брюсселя.

Попри зусилля міністра Павла Клімкіна і віце-прем’єр-міністра з євроінтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, особливого захоплення в прем’єра ці ідеї не викликали.

Тим не менш, українські дипломати активно поширювали позиційний документ з цими ідеями інституціями ЄС та столицями держав-членів ЄС. (Див. фотокопію нижче)

І поступово протягом літа-осені нам все ж вдалося переконати усіх стейкхолдерів у слушності української позиції.

Результат наших зусиль відображено у січневій пропозиції ЄС щодо умов транспортування через Україну російського газу – збереження історичних обсягів і застосування європейських правил. У травні ми продовжимо тристоронні переговори з ЄС і РФ.

А капітулювати перед РФ і благати про ефемерні знижки на газ на кабальних умовах наразі можуть лише люди, які переслідують власні шкурні інтереси.

Читайте також:
Зеркаль розповіла про “план А” щодо транзиту російського газу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна