Росія має прозвітувати перед Міжнародним судом ООН щодо заходів із відновлення Меджлісу в Криму

 

Російська Федерація до 19 січня має прозвітувати перед Міжнародним судом Організації Об’єднаних Націй про заходи щодо наказу цього суду стосовно відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму та гарантування доступності освіти українською мовою на півострові.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила у соціальній мережі Facebook.

Вона заявила, що письмова заява від 14 січня у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН у зв’язку з порушенням Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації є черговим істотним процесуальним кроком.

“На цьому етапі ми доводимо, що Суд, незважаючи на заперечення Росії, має розглянути по суті усі подані нами докази порушень Росією двох конвенцій — Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації”, — зазначила вона.

“Через кілька місяців у Гаазі відбудуться усні слухання з цих питань. І ще за кілька місяців Суд ООН винесе відповідне рішення. Ця стадія процесу є важливою для того, щоби довести що дії Росії підлягають оцінці Суду ООН і що Росія має нести відповідальність як держава за порушення міжнародного права. Після цього Суд зможе перейти до оцінки доказів правопорушень, які ми подали влітку 2018 року”, — наголосила вона.

“Паралельно ми працюємо над тим, щоб Росія забезпечила виконання наказу Суду ООН, зокрема відновила діяльність Меджлісу кримськотатарського народу”, — додала Зеркаль.

“За вимогою Суду, Росія має до 19 січня прозвітувати про заходи з виконання наказу Суду. Паралельно ми також проінформуємо Суд про всі переслідування кримських татар і про повне ігнорування Росією наказу Суду ООН”, — підкреслила Зеркаль.

Читайте також:
В Україні з’явиться посол генсека ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна