В Україні з’явиться посол генсека ООН

 

Організація Об’єднаних Націй у 2019 році впроваджує “інститут послів”, який також буде і в Україні.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко у статті для “Дзеркала тижня”.

Він розповів, що тепер резиденти-координатори безпосередньо підпорядковуватимуться генеральному секретарю ООН і вважатимуться найвищими представниками системи ООН у офісах певних країн. Їхній мандат передбачатиме не лише реалізацію програм розвитку, як це було донедавна, а й поліпшення загальної координації між агенціями системи ООН та, можливо,  підтримку урядів для запобігання кризам (гуманітарним, безпековим, політичним, техногенним).

На його думку, ширші повноваження резидентів-координаторів мають допомогти генсеку ООН тримати руку на пульсі на місцях з метою оперативнішого реагування. Відповідно, вимоги і відповідальність ООН теж посилюватимуться.

“Відтепер такий “посол ООН” діятиме і в Україні. Але для його, а точніше — її повноцінного функціонування доведеться переглянути підписану ще в далекому 1992 р. угоду між Україною та ООН, яка вже не відповідає сучасним реаліям”, — наголошує дипломат.

“З 2019 року в системі ООН упроваджується т. зв. інститут послів… Відтепер такий посол ООН діятиме і в Україні. Але для нього, а точніше – її повноцінного функціонування доведеться переглянути підписану ще в далекому 1992 року угоду між Україною та ООН, яка вже не відповідає сучасним реаліям”, – зазначив Єльченко.

Як відомо, головою місії ООН з прав людини в Україні є Фіона Фрейзер.

Нещодавно глава МЗС Польщі закликав призначити посла ООН з питань України.

Читайте також:
Місія ООН з прав людини констатує зменшення числа цивільних жертв на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна