Місія ООН з прав людини констатує зменшення числа цивільних жертв на Донбасі

 

У період від 16 листопада 2017 року до 15 лютого 2018 року (за три місяці) Спеціальна моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала 73 цивільних жертв у результаті конфлікту на Донбасі. З них 12 людей загинули, 61 особа – отримала поранення.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в доповіді голови місії ООН з прав людини в Україні Фіони Фрейзер, що була презентувана 19 березня.

“Це є зниженням на 16% у порівнянні з минулим моніторинговим періодом. Однак, разом з цим, ми також зафіксували збільшення випадків цивільних жертв у результаті вибухів та використанні легкого озброєння на 66,7%”, – сказала Фіона Фрейзер.

Зазначається, що в лютому 2018-го зафіксували найнижчу кількість цивільних жертв від початку конфлікту – жодного смертельного випадку, сім людей отримали поранення.

“Хоча у березні ми мали три цивільні смерті та сім поранень, загалом тренд зниження кількості цивільних жертв утримується”, – зазначила пані Фрейзер.

Вона додала, що після встановлення всеохоплюючого перемир’я опівночі 5 березня, місія фіксує зниження кількості порушень режиму тиші.

“Зниження кількості цивільних жертв та порушень режиму тиші може стати підґрунтям для відбудови діалогу на Сході”, – ідеться у висновках.

Досягненням у сфері захисту прав людини у минулому році стало звільнення у рамках Мінських домовленостей 307 полонених з території конфлікту.

“Інтерв’ю, яке ми провели із 64 звільненими, вони розповідають про нелюдські умови утримання, порушення їхніх прав та свобод, у тому числі катування, сексуальне насильство та відмова у наданні доступу до справедливого правосуддя”, – розповіла голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Найбільшим досягненням у законодавчій сфері Фіона Фрейзер назвала підписання закону про реінтеграцію Донбасу.

“Ми закликаємо уряд звернути увагу на інформацію у нашій доповіді та використати її для відбудови діалогу з врегулювання конфлікту на Сході, а також співпрацювати з ООН та міжнародними організаціями, щоб відпрацювати конкретні моменти для покращення справ із дотриманням справ та свобод громадян”, – наголосила голова Моніторингової місії ООН з прав людини.

Пані Фрейзер наголосила, що через чотири роки після Революції гідності відповідальні за розправу з  мирним населенням і досі залишаються непокараними.
Водночас вона додала, що продовжують фіксувати системні випадки порушення прав суддів з боку правоохоронних органів та правих угрупувань.

Також голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні підкреслила, що Росія продовжує порушувати норми міжнародного законодавства, застосовуючи у Криму російські закони.
У Криму продовжують фіксувати системні порушення прав та свобод людини, у тому числі несправедливі судові вироки, заборона мирних зібрань, та брак притягнення до відповідальності за порушення громадянських прав.

Читайте також:
АТО: за три місяці загинули 15 цивільних. Коментар місії ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна