АТО: за три місяці загинули 15 цивільних. Коментар місії ООН

 

У зоні АТО за три останні місяці – з 16 серпня до 15 листопада 2017 року – загинуло 15 цивільних осіб, ще 72 особи були поранені.

Про це йдеться у 20-й доповіді Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, яку презентувала 12 грудня голова місії Фіона Фрейзер, повідомляє “Укрінформ”.

“За період з 16 серпня до 15 листопада Моніторингова місія ООН зафіксувала 87 жертв серед цивільного населення у зв’язку з конфліктом, зокрема 15 убитих і 72 поранених. Це приблизно на 48% менше порівняно з попереднім звітним періодом (з 16 травня по 15 серпня), протягом якого було зафіксовано 168 жертв серед цивільного населення – 26 загиблих та 142 поранених”, – сказала Фрейзер.

Як зазначається в доповіді, 60% від загальної кількості смертей і поранень серед цивільних спричинили міни, нерозірвані снаряди, міни-пастки та саморобні вибухові пристрої.

Частка постраждалих внаслідок обстрілів – 23%, стрілецька зброя та легке озброєння спричинили 17% жертв.

Водночас Фрейзер акцентувала, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила про загострення збройного протистояння в листопаді-грудні.

У цьому контексті вона зауважила, що Моніторингова місія ООН щодо ситуації з правами людини в Україні у 20-му звіті так само, як і в попередньому, констатує, що хоча сторони раз у раз беруть зобов’язання щодо режиму припинення вогню, шкідливий вплив конфлікту на цивільне населення триває.

“Тому ми ще раз закликаємо сторони конфлікту суворо і невідкладно дотримуватися режиму  припинення вогню і також виконувати інші зобов’язання за Мінськими угодами, включаючи виведення важкого озброєння і розведення сторонами сил і засобів”, – наголосила Фіона Фрейзер.

Вона зазначила, що вплив конфлікту на сході України загалом відчувають 4,4 млн людей, а ті, хто живе поруч з лінією зіткнення, потерпають від нього найбільше, бо порушення режиму припинення вогню в зоні активного конфлікту створює атмосферу постійної незахищеності, обмежує свободу їхнього пересування та перешкоджає переміщенню товарів і послуг.

“Кінця конфлікту не видно, і цей тягар тим часом досягає нестерпних масштабів для населення, що потерпає від конфлікту”, – резюмувала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Також Місія ООН заявляє про відсутність ясності у правовій основі щодо захисту прав людини у проекті закону про деокупацію Донбасу.

“Хоча обговорення [законопроекту] все ще продовжуються, на даний момент Управління Верховного комісара ООН з прав людини відзначає, що проекту закону не вистачає ясності у правовій основі для захисту прав та свобод людини”, – заявила Фіона Фрейзер.

“На наш погляд, законодавство та у цілому уся державна політика повинна бути інклюзивною, та не бути жодним чином дискримінаційною для того, щоби закласти фундамент у майбутній мир та примирення в Україні”, – сказала Фрейзер.

Читайте також:
Хуг: Конфлікт на Донбасі далекий від “замороженого”.
За рік загинули 68 цивільних

Під час п’яної сварки на Луганщині військові ЗСУ почали стріляти.
Загинула цивільна жінка, поранено чоловіка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна