На Донеччині від кулі снайпера загинув боєць “Айдару” Юрій Коновод. ФОТО

 

У вівторок, 23 квітня, у зоні проведення Операції Об’єднаних сил на Донеччині внаслідок смертельного кульового поранення загинув боєць 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Юрій Коновод.

Молодший сержант Коновод поліг приблизно о 12:45 від кулі снайпера в районі смт Південне (підпорядковане місту Залізне Торецької міськради, район біля окупованої Горлівки).

“…З метою зайняття більш вигідного тактичного положення в районі села Південне противник під прикриттям стрілецької зброї намагався вийти в смугу забезпечення. Молодший сержант Юрій Коновод вчасно помітив переміщення ворожої піхоти та разом з товаришами відкрив вогонь, примусивши її відступити.
Прикриваючи свій відступ, противник посилив обстріл взводного опорного пункту з великокаліберних кулеметів та снайперської зброї. Під час зміни позиції снайперська куля обірвала життя нашого захисника”, – доповів на брифінгу 24 квітня речник прес-центру ООС.

Зазначається, що за проявлену мужність молодший сержант Юрій Коновод буде представлений до нагороди (посмертно).

Юрій Миколайович Коновод народився 9 серпня 1964 року в селі Ланна Карлівського району Полтавської області.

Як розповіла “Новинарні” однокурсниця загиблого Ірина Скальська, Юрій закінчив історичний факультет Полтавського педінституту. За її словами, навчалися у 1985-1989 роках.
Надалі Юрій Коновод служив у Радянській армії, воював в Афганістані. Згодом – працював учителем історії в смт Зачепилівка на Харківщині, останнім часом – у ліцеї.

“Він пройшов страшну війну в Афганістані і з перших днів пішов воювати за Україну”, – розповіла Ірина Скальська.

“З Юрчиком, саме так я називала його в студентські роки, спілкувалася зовсім недавно. Завжди повторював, що тут не страшно, Афган — ото пекло. Просила щоб пригинався… Він сміявся. Новина про його смерть просто вибила землю з-під ніг. Ми не віримо, що нашого Юрчика з нами немає. Світла память”, — пише пані Ірина.

“На війні в Донецькій області загинув мій вчитель історії. Я дуже шокований цією новиною! Ця людина пройшла Афганістан, повернулася в рідний дім живою! Жив і займався гідною справою, навчав дітей. Дуже цікаво було слухати, як він воював в Афганістані. Найголовніше, що мені запам’ятолося: в 2014 році на звичайному уроці, де він нам розказував про війну, а тоді вже починалися “заворушки” на Майдані у Києві, він сказав: “Якщо почнеться війна, то я піду відразу ж, без роздумів”. І тоді я зрозумів, хто такий патріот України… Адже він і дійсно відправився на війну, аби захистити свою землю, свою країну, людей…” — написав у Facebook учень Юрія Коновода Максим Щетінін.

У воїна лишилося двоє синів.

Старший син полеглого — Станіслав — теж військовий, несе службу під Маріуполем.

Коновод 3 Коновод 2 Юрій Коновод Юрій коновод 1 Юрій коновод 2 Юрій коновод 3
<
>

Поховання заплановане на п’ятницю, 26 квітня, в селі Ланна на Полтавщині.

Загиблий Юрій Коновод – тринадцята втрата українських силовиків зі складу ОС на Донбасі у квітні.

2 квітня біля села Новозванівка на Луганщині унаслідок мінометного обстрілу загинули бійці 46-го батальйону спецпризначення ЗСУ “Донбас-Україна” Яна Червона та Олександр Мілютін.
5 квітня внаслідок снайперського обстрілу біля Пісок на Донеччині поліг Юрій Фармагей із 57 омпбр.
6 квітня під час обстрілу в районі хутора Вільний (біля міста Золоте) в Попаснянському районі Луганської області полягли солдати Дмитро Стрекнєв й Іван Лисиця із 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.
Найстарший боєць 93-ї бригади Микола Неживий  загинув 8 квітня поблизу села Опитне, поряд із Донецьким аеропортом, від осколкового поранення внаслідок обстрілу з ПТРК.
9 квітня біля Зайцевого під час розмінування підірвалися піротехніки ДСНС, загинув старшина Олег Бойцов.
11 квітня під Маріуполем загинув старший солдат, командир відділення з 79 одшбр Роман Чибінєєв, брат Героя України Валерія Чибінєєва.
12 квітня від ран, отриманих у бою 11 квітня під Гранітним, у шпиталі помер морпіх Володимир Лисаківський із 35 обрмп.
Також 12 квітня під час обстрілу в бою під Авдіївкою загинув 55-річний старший сержант Ігор Ігнатенко “Цум” із 93 омбр.
15 квітня в шпиталі Дніпра помер від снайперського поранення, отриманого 10 квітня під Водяним, парамедик-доброволець медичного батальйону “Госпітальєри” УДА Микола Волков “Смурфик”.
22 квітня під селом Новоолександрівка (Луганщина) від ворожої міни загинув навідник-оператор, солдат Олександр Цапенко з 54 омбр ЗСУ.

Читайте також:
В українській армії офіційно присутні понад 150 капеланів, – Епіфаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна