Остаточні результати екзит-полів: у Зеленського таки 73%

 

За остаточними результатами “Національного екзит-полу”, на виборах президента України шоумен Володимир Зеленський набирає 73,0% голосів виборців, тоді як чинний глава держави Петро Порошенко — 25,5%.
При цьому 1,5% респондентів вказали, що викресли обох кандидатів або зіпсували бюлетень.

Такі дані “Національного екзит-полу” станом на 20:00 (по завершенні голосування) оприлюднено на фінальній прес-конференції в “Укрінформі” в неділю, 21 квітня, о 22:00.

Остаточні результати “Національного екзит-полу” майже не відрізняються від замірів станом на 18:00 (73,2% і 25,3% відповідно).

Польовий етап дослідження “Національний екзит-пол-2019” здійснювали дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.
Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій).
Вибірка є репрезентативною для України в цілому та для її чотирьох регіонів (захід, центр, схід, південь). Кількість виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії). На кожній виборчій дільниці працювали два-три інтерв’юери. Усього їх задіяно близько 750. Обсяг вибірки – майже 15 тисяч респондентів.
Застосовувалася методика “таємного голосування”, оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу.
Статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищує 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних чинників (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, соціологи припускають, що похибка вибірки не перевищує 3%.

Також стали відомі дані інших екзит-полів, які проводилися в день другого туру президентських виборів. Вони майже ідентичні з даними “Національного екзит-полу”:

Екзит-пол ТСН
Зеленський – 72,7%
Порошенко – 27,3%

Екзит-пол каналів “112 Україна” і NewsOne
Зеленський – 73,7%
Порошенко –  26,3%

Читайте також:
Порошенко після поразки: з політики не йде, Зеленського підтримає порадами

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна