В Україні запрацював Антикорупційний суд

 

Сьогодні, 11 квітня, на урочистій церемонії за участю президента України Петра Порошенка склали присягу 38 суддів  Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

“Ми 3 роки до цього йшли. До конкурсних процедур залучили висококваліфікованих міжнародних експертів – колишніх суддів та прокурорів з Великої Британії, Канади, Данії, Литви, Македонії. І особисто для мене цей конкурс став справжнім проривом”, – зауважив Порошенко.

Він нагадав, що конкурсний відбір тривав 7 місяців і в ньому взяли участь кілька сотень кандидатів. “Безпрецедентна відкритість! Шість членів міжнародної ради експертів!”, – заявив глава держави.

Він зазначив, що 38 нових суддів розпочинають виконання обов’язків “в абсолютно новому суді” і будуть повністю незалежними, зокрема й від президента.

“Підписуючи укази про призначення, я уважно дивився склад суддів. Я радий, що в суді працюватимуть і судді, і науковці, і адвокати. І ми вже бачимо ефективність такої взаємодії на прикладі Верховного Суду, де зараз працює, якщо не помиляюся, 25% не з суддівського корпусу. У Вищому антикорупційному суді цей відсоток буде ще вищим – 42%”, – сказав Порошенко.

“Створенням Антикорупційного суду ми завершуємо створення незалежної антикорупційної інфраструктури. На ваші плечі лягає надзвичайно висока відповідальність”, – звернувся він до суддів.

“Чому так важливо запустити Вищий антикорупційний суд? Уявіть собі, що є слідство, яке здатне незалежно і професійно розслідувати корупцію топ-посадовців, є спеціалізована прокуратура, яка готова представляти ці справи у суді. А судді хто? У той час, як за офіційною статистикою тільки 1,2% всіх кримінальних справ затримуються в судах, для справ НАБУСАП цей показник становить понад 40%. Про якість судочинства говорити не будемо.
Тому ми так наполягали на окремій процедурі добору суддів та на участі міжнародних експертів. Радіємо, що з 55 сумнівних кандидатів, яких ідентифікували громадські організації, до фіналу добігли лише семеро”, – зазначають в організації Transparency International Ukraine, яка разом з іншими громадськими організаціями та міжнародними партнерами просувала створення незалежного Антикорупційного суду.

“Тепер Україна має достатню інфраструктуру, щоб покарання топ-чиновників за корупцію могло стати невідворотним. Але попереду ще один важливий етап. Щоб Антикорсуд почав ефективно функціонувати, треба провести збори суддів, обрати голову, набрати апарат і помічників суддів. І ці процеси також мають відбуватися максимально прозоро — із залученням громадськості та за відкритими конкурсами”, – наголошують в TIU.

6 березня Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до Вищого антикорупційного суду: 22 судді, 13 адвокатів та 4 науковців. 27 суддів працюватимуть суддями Вищого антикорупційного суду, ще 12 – суддями апеляційної палати.

Громадська рада доброчесності виявила у переліку переможців конкурсу Вищої кваліфікаційної комісії суддів 16 осіб, яких раніше визнали недоброчесними, зокрема племінника одіозного Сергія Ківалова – Сергія Могилу.

Читайте також:
Стали відомі імена переможців конкурсу на посади суддів Антикорупційного суду

Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд конституційною більшістю. У ЧОМУ КОМПРОМІС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.