У Луганську бойовики допустили посла ОБСЄ лише до трьох заручників. Не тих

 

Бойовики “ЛНР” у Луганську дозволили координатору гуманітарної підгрупи ТКГ Тоні Фрішу відвідати лише трьох українських заручників, причому не тих, на контакті з якими наполягала українська сторона.

Як передає “Новинарня“, про це в суботу, 6 квітня, повідомила в “Фейсбуці” учасниця гуманітарної підгрупи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Погані новини з окупованого Луганська. Сьогодні координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідав тюрми в окупованому місті, бойовики відмовилася надати йому зустріч з нашими заручниками Дєєвим, Іванчуком, Орищуком, на чому наполягала українська сторона. І дозволили відвідати тільки трьох інших незаконно утримуваних заручників”, – написала Геращенко у соцмережі ввечері 6 квітня.

“Наголошую, що до цих заручників (Дєєв, Іванчук, Орищук – “Н”) ЖОДНОГО разу, попри вимоги української сторони, протягом кількох років не допускали нікого, ні МКЧХ, ні ОБСЄ. В нас є всі підстави для серйозного занепокоєння цим фактом і повною ізоляцією українських військових, незаконно утримуваних окупантами”, – заявила Геращенко.

Вона висловила своє обурення діями російських окупантів, які тримають наших заручників, і підконтрольних їм представників так званої окупаційної “влади” ОРДЛО.

“На жаль, світ і ОБСЄ підігрують цим грубим порушенням прав людини з боку РФ, не надаючи відповідної оцінки і реакції”, – зауважила представниця Києва.

Ірина Геращенко повідомила про листи до МЗС України і до представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка, підготовлені спільно з представниками центру звільнення заручників при СБУ, в яких висловлюється протест через недопуск координатора ОБСЄ до українських заручників, а також через те, що “посол Т. Фріш дозволив собі в окупованому Донецьку стати учасником зйомок антиукраїнського пропагандистського відео проросійськими сепаратистами і РФ” (обіймався з окупантами). “Це потребує окремої реакції з боку українського МЗС”, – наголосила Геращенко.

Нагадаємо, зі слів Геращенко, у Донецьку Тоні Фріша допустили до шістьох українських заручників – чотирьох військових і двох цивільних.

Як інформувала “Новинарня“, станом на лютий 2019 року в полоні “ДНР/ЛНР” перебував 41 військовослужбовець Збройних сил України.

У вересні 2018 року посол ОБСЄ Тоні Фріш зміг провідати менш як половину українських полонених в ОРДЛО.

Читайте також:
Росія і ОРДО не відповіли на пропозицію Києва узгодити обмін заручниками до Різдва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна