Росія і ОРДО не відповіли на пропозицію Києва узгодити обмін заручниками до Різдва, – Геращенко

 
Росія і сепаратисти так званої “ДНР” не відреагували на пропозицію Києва провести до Нового року переговори гуманітарної підгрупи ТКГ, щоб влаштувати обмін заручниками й утримуваними особами до Різдва.
Як передає “Новинарня“, про це розповіла в соцмережі член підгрупи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Українська сторона в ТКГ запропонувала провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної групи, аби ще раз спробувати наблизити позиції в питанні звільнення заручників. Ми передали конкретні пропозиції, списки і запропонували здійснити велике звільнення в форматі 22-22, 39-11 і 33-8 5 січня, в переддень Різдва”, – написала Геращенко у “Фейсбуці” в середу, 26 грудня.

“Досьогодні ми не отримали жодної відповіді від РФ і представників ОРДО. На жаль, констатуємо, що очікували більш активної і конструктивної позиції і від координатора ОБСЄ в гуманітарній підгрупі посла Тоні Фріша. Він запропонував провести конференцію 29-го, а не 27-го (ми згодні на 29 грудня, звичайно, але від представників ОБСЄ очікуємо більш зацікавленої позиції і більшої ініціативи у вирішення гуманітарних питань)”, – зазначила віце-спікер.

За її словами, представники ОРЛО надіслали листа, в якому відмовилися від скайп-конференції і назвали ініціативи України щодо звільнення заручників “піар- акцією”.

“Розумію, що маріонеткам Кремля всі ініціативи України Кремль наказує називати «піар-акцією», але для 150 людей, які сьогодні утримуються в тюрмах РФ, України і на тимчасово окупованих українських територіях Донбасу, для їх родин 5 січня могло б стати найщасливішим днем. Навряд чи затримані і їхні родини вважають пропозиції по звільненню піаром”, – підкреслила Ірина Геращенко.

Також вона наголосила, що Москва і її представники “за всі ці роки не дали жодної письмової відповіді на українські пропозиції. Тільки усно відповідають на групі, що «нас там нет» і це «гражданская вайна». Розумію, чому вони не дають письмових відповідей – не хочуть залишати жодних документів, але це не звільнить РФ від відповідальності за розв‘язання війни і невиконання мінських угод”, – заявила українська переговорниця.

“Тим не менш, українська сторона вимагає звільнення заручників і політв‘язнів. Я звернулася до представника України в ТКГ Євгена Марчука, аби 27 грудня, під час скайп-конференції безпекової групи, він також підняв питання перед РФ і ОБСЄ щодо необхідності проведення скайп-конференції гуманітарної групи, з одним питанням – звільнення заручників”, – зазначила Геращенко.

“Ми готові говорити про різні формати, обговорити кожне прізвище, зробити все для зближення позицій і звільнення затриманих. Було б дуже правильно і гуманно звільнити всіх до Різдва, до 7 грудня 2019 року”, – заявила перший заступник голови ВР.

Нагадаємо, останній великий обмін полоненими й заручниками між Україною та ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року. Тоді сепаратисти за вказівкою РФ відпустили 74 громадян України в обмін на понад триста своїх прибічників.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна