Посол ОБСЄ Фріш зміг провідати менш як половину українських полонених в ОРДЛО, – Геращенко

 

Бойовики ОРДЛО допустили координатора гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську від ОБСЄ Тоні Фріша менш ніж до половини українських військових, ув’язнених на окупованій території Донбасу, із наданого Києвом списку.
Про це повідомила перша заступниця голови Верховної Ради, учасниця гуманітарної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко 11 вересня.

“За попередньою інформацією, на окупованих територіях посол Тоні Фріш зміг зустрітися лише з кількома військовими з того першочергового списку, який ми подали з вимогою відвідати і підтримати наших хлопців”, – написала Геращенко у “Фейсбуці” ввечері у вівторок.

Із позитивного вона відзначила, що представникові ОБСЄ вперше за останні роки дали можливість поспілкуватися з утримуваними українцями віч-на-віч, без присутності тюремників і представників “ДНР/ЛНР”.

“Негатив і те, що найбільше тривожить: допустили Фріша менш ніж до половини із нашого списку (точну інформацію щодо прізвищ матимемо пізніше). Особливо тривожна ситуація з окупованим Луганськом, там кілька українських військових – у повній ізоляції. Це ще раз наводить на думку, що їх катують, тому й ховають”, – написала Ірина Геращенко.

За її словами, українська сторона просила Тоні Фріша домогтися від окупаційної влади забезпечення “права на дзвінок і листи незаконно утримуваним”.
“Чи є результати – будемо знати вже скоро”, – зазначила вона.

Як видно з поширеного фото, для поїздки на Донбас Україна виділила послові ОБСЄ військовий вертоліт.

Ірина Геращенко також розповіла, що перед візитом Фріша в ОРДЛО українська сторона “продемонструвала повну відкритість – ми надали можливість послу Фрішу зустрітися з засудженими за важкі злочини проти суверенітету і територіальної цілісності, яких він запитував”.
“Зустрічі відбулися в форматі тет-а-тет, як і раніше, згідно до стандартів МКЧХ. Він зміг не лише поспілкуватися із засудженими, а й проінспектувати умови утримання, побував в кількох пенітенціарних закладах”, – розповіла перемовниця.

Координатор гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи, посол ОБСЄ Тоні Фріш відвідує лінію зіткнення на Донбасі 6-12 вересня. Він зустрічається з утримуваними особами та перевіряє, в яких умовах їх утримують.
Українська сторона на ТКГ вимагала провести такий інспекційний візит не один рік.

Читайте також:
Жінки українських військових – бранців “ДНР” – вийшли з вимогами на Банкову

Екс-полонений подарував президенту газету, яку видавав у тюрмі “ДНР”. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.