Жінки українських військових – бранців “ДНР” – вийшли з вимогами на Банкову

 

Дружини й сестри українських військових, які залишаються в полоні бойовиків ОРДЛО, в середу, 8 серпня, вийшли на акцію протесту до адміністрації президента України.
Як передає “Новинарня“, на вулицю Банкову вийшли рідні спецназівців із Кропивницького Сергія Глондаря й Олександра Корінькова (3 опсп) і танкіста 1 отбр Богдана Пантюшенка, які потрапили в полон ще у січні-лютому 2015 року.

Загалом на пікет вийшли п’ять жінок.

Дружина Олександра Корінькова Юлія заявила, що президент може вплинути на звільнення їх чоловіків.

“Ми приїхали щоб боротися за свободу і свободу наших родичів. Для нас результат – це звільнення хлопців. Ми знаємо, що все в руках президента”, – сказала вонав коментарях журналістам.

Напередодні сестра Сергія Глондаря Людмила Глондар анонсувала не одну, а низку “мирних акцій”.

“Наші рідні, військовополонені солдати ЗСУ, вже четвертий рік марно проживають свої молоді роки без жодних прав та втрачають залишки свого здоров’я. Четвертий рік ми чекаємо виборів до різних країн, інавгурацію вищих посадових осіб, 18 січня, травня 2018-го, ЧС з футболу, які ніяким чином не вплинули на звільнення хлопців. Чекати більше немає чого. Маючи європейську підтримку, прекрасних дипломатів, єдиного офіційного переговірника — ми прагнемо результату!
З 8 серпня розпочинаємо ряд мирних акцій на підтримку тих, кого проти їхньої волі утримують вже досить довгий час. Закликаємо всіх небайдужих долучитися до нас, бо дана ситуація знову зависла у повітрі”, – написала вона у “Фейсбуці”.

Коментуючи акцію жінок полонених, учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко зазначила: “На жаль, я не в Києві, тому не можу сьогодні підтримати цих жінок, з якими ми на постійному контакті. Маю лише підтвердити, що з початку року ми намагалися витягти хлопців і в рамках переговорного процесу, і через посередництво церкви, і через тиск міжнародних партнерів. Прізвища наших військових, за звільнення яких ми боремося, звучали й під час телефонних розмов президентів Порошенка і Путіна, ми передавали ці списки й спецпредставнику США з питань України Курту Волкеру, і в рамках консультацій в нормандському форматі міністрів закордонних справ і політрадників”.

“Я поділяю занепокоєння рідних заручників, що Мінська гуманітарна група має працювати більш ефективно, і всі, хто там працює, мають докласти всіх зусиль для звільнення. Ми готові до компромісів, протягом цих місяців робили кілька пропозицій – на жаль, всі вони відкидаються РФ і ОРДЛО, які займають деструктивну позицію «всіх установлених на всіх установлених», підтверджуючи нам менше 30 наших [заручників в ОРДЛО], вимагаючи [віддати на обмін] майже 300, серед них громадяни РФ, “беркутівці” і т.д. На жаль, представники ОБСЄ на групі роблять вигляд, що не розуміють неприйнятність такої позиції, яка є несправедливою, нечесною і відсікає для України можливість боротися за українців в тюрмах РФ в обмін на росіян”, – пояснила Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, 21-22 серпня відбудуться наступні дводенні переговори ТКГ в Мінську, і тема заручників та політв’язнів буде ключовою.

Як відомо, українські військові Глондар, Коріньков і Пантюшенко не потрапили до переліку заручників ОРДЛО, яких обміняли 27 грудня 2017 року.
Вони залишаються в ув’язненні у макіївській колонії “ДНР”, де їх у лютому 2017 року відвідала Надія Савченко.

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна