“Божий агнець”. Сестри Тельнюк презентують проект, присвячений капеланству

 

Сестри Леся та Галина Тельнюк у середу, 27 березня, у Національній опері у Києві представлять мистецький проект “Божий агнець”, присвячений військовому капеланству.

Як інформує “Новинарня“, про це повідомили організатори заходу.

“4 українські військові капелани стали лауреатами міжнародної відзнаки імені отця Омеляна Ковча за видатний гуманітарний внесок. У рамках церемонії вручення відзнаки сестри Тельнюк представлять мистецький проект “Божий агнець”, — йдеться у повідомленні.

Цей мистецький проект присвячений пам’яті видатного українського гуманіста — отця Омеляна Ковча. Прем’єра проекту є складовою VIII Церемонії вручення міжнародної відзнаки імені Блаженного священомученика Омеляна Ковча за визначний гуманітарний внесок.

Цьогоріч комітет із вшанування його пам’яті вирішив присвятити урочистості темі військового капеланського служіння. Прикметно, що рівно сто років тому сам отець Ковч розпочав своє капеланство в Українській галицькій армії.

Лауреатами 2019 року стали чотири українські капелани різних конфесій.

“Ми відповідальні за час, у якому живемо. Що ми залишимо по собі? Велика відповідальність лежить на кожному митцеві, який доторкається до спадщини, особливо, якщо ця спадщина духовна”, — говорять Леся та Галина Тельнюк, осмислюючи історію добрих справ отця.

У рамках мистецького проекту Сестер Тельнюк “Божий агнець” звучатимуть твори на слова Богдана-Ігоря Антонича, Тараса Шевченка, Галини Тельнюк, Пауля Целана, Папи Івана-Павла ІІ. Музика — Лесі Тельнюк. Аранжування — Олексія Баженова.

Проект відбудеться за участю Національного президентського оркестру України та Камерного хору.

Як відомо, Омелян Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України.

Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб. За свої дії був ув’язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер.

27 червня 2001 року у Львові Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним мучеником разом з іншими мучениками Греко-католицької церкви.

З 2010 року засновано відзнаку імені Омеляна Ковча, яка щорічно вручається видатним особистостям за значний внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки.

Раніше лауреатами відзнаки були Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, Марко та Уляна Супруни, Оксана Забужко, Тімоті Снайдер та ін.

Читайте також:
У Львові презентують музичний альбом на підтримку військовослужбовців

У семи аеропортах України військові оркестри зіграли на честь “кіборгів” ДАПу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна