99% новин на телебаченні мовляться українською, — Нацрада

 

Частка української мови в ефірі телемовників знову зросла, а передачі новин усіх загальнонаціональних телеканалів виходять лише українською мовою.

Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко заявив, що про це свідчать результати моніторингу мовних квот у жовтні 2018 – лютому 2019 року, передає “Укрінформ”.

“Обсяг українського мовлення в ефірі загальнонаціональних, супутникових, регіональних і місцевих телеканалів майже однаковий щодо загального ефіру — близько 100%. Якщо говорити про передачі новин, то на загальнонаціональних, супутникових усі новини виходили 100% українською мовою”, — наголосив Артеменко.

Він зазначив, що частка української мови становить 100% в ефірі семи загальнонаціональних телеканалів. Це “UA: Перший”, “Еспресо”, “Рада”, “М1”, а також дитячий канал “Піксель”, “Мега” та “Ескулап”.

Найменший показник, за його словами, сягав 77% — в ефірі телеканалів “ICTV”, “Україна”, ”НТН”, але вони все одно перевиконують норму, яка сягає не менше, ніж 75%.

Середня частка української мови на загальнонаціональних телеканалах зросла на 9% — із 83% до 92%. Найбільшу динаміку зростання продемонстрували “Індиго” – на 55%, “Ескулап” – на 51%, “Інтер” – на 43%, “ХSport” – на 19%, “К1” – на 18%.

Щодо супутникових телеканалів, то в ефірі дев’яти з них частка української мови становить 100%. Це “Футбол 1”, “Футбол 2”, “Караван-TV”, “Наталі”, “Music Box Ua”, “BOLT”, “NewsOne”, “4 канал”, “OLVIA SAT”. Найменший показник серед супутникових телеканалів, які потрапили в перший етап моніторингу, був зафіксований в ефірі телеканалу “Відродження” – 34%.

“Випуски новин на супутникових телеканалах, здебільшого виходять українською. Тільки українською їх подають 5 каналів – “Громадське”, “24”, “NewsОne”, “4 канал”, “ОБОЗ-TV”. На телеканалі “112 Україна” української мови в новинах 96%”, – зазначив голова Національної ради.

Він уточнив, що динаміка на супутникових телеканалах порівняно з перехідним періодом зросла на 17% – з 75% до 92%. Найбільше зростання зафіксовано на телеканалах “ДАЧА” – на 77%, “Трофей” – на 70%, “Наука” – на 45%, “Горизонт-TV” – на 26%, “Донеччина ТБ” і “Терра” – на 20 %.

“Ми починаємо жити дійсно в українському оточенні”,  – підкреслив Артеменко.

Читайте також:
Українська мова вперше домінує на телебаченні. Мінус – у газетах і в інтернеті. ІНФОГРАФІКА

Своєю чергою про виконання мовних квот в ефірі регіональних і місцевих телеканалів поінформував член Національної ради Сергій Костинський.

“Загальний ефір регіональних і місцевих телеканалів такий — у дев’яти областях України частка української мови, відповідно до вимог закону, становить 100%. Це – Волинська, Рівненська, Черкаська, Чернігівська, Вінницька, Івано-Франківська області. У 18-ти областях частка української мови – від 90 до 99 відсотків. Найнижчий показник зафіксовано в Одеській (83%) і Луганській (89%) областях, але вони вище за норму, яку вимагає закон – 75% і 60% відповідно”, – сказав Костинський.

Щодо новин українською мовою, уточнив він, то їх частка у 22 областях України становила 100%, а середній показник – 99%.

“Тобто, практично всі новини на місцевому рівні виходять суто українською мовою. А найбільша динаміка зростання частки української мови в загальному ефірі – в Одеській області. Тут її обсяг зріс на 24%”, – зауважив член Національної ради.

Він додав, що порушників законодавства серед загальнонаціональних телеканалів практично немає.

Станом на 1 березня 2019 року Національна рада застосувала штрафну санкцію лише до семи телеканалів. Шість із них – супутникові: “BOLT”, “ДАЧА”, “Epoque”, “Відродження”, “Наука”, “Терра”, один місцевий – “СТС”. Сума штрафів становить 117,5 тис. грн. Для кожного з телеканалів вона дорівнює 5% суми ліцензійного збору.

Як зазначалося, наступний етап моніторингу щодо дотримання телеканалами законодавства щодо звучання української мови в ефірі, який проводитиме Національна рада, – це друга частина відстеження супутникових телеканалів. Цей моніторинг буде завершено у червні 2019 року.

Читайте також:
Лише російською розмовляють 16% громадян України. Стало менше її прибічників в освіті, – соціологія

Два роки дії мовних квот: частка українськомовних пісень в радіоефірі зросла до 51%, – Коваль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.