Лише російською розмовляють 16% громадян України. Стало менше її прибічників в освіті, – соціологія

 

Майже половина українців – 46% – зі своїми найближчими родичами (батьки, бабусі і дідусі, рідні брати і сестри) розмовляють переважно або тільки українською мовою, зокрема 32,4% розмовляють суто українською мовою.
Переважно або тільки російською мовою розмовляють удома 28,1% українців (в т.ч. 15,8% – тільки російською мовою).

Такими є результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проводилося 28 лютого – 11 березня 2019 року.

Зазначається, що ще 24,9% українців у рівній мірі розмовляють українською і російською мовами.

Іншими мовами розмовляють 0,2%, не змогли або відмовилися відповісти на запитання – 0,7%.

На запитання “Як Ви вважаєте, вивченню російської мови в українськомовних школах повинно відводитися…” відповіді респондентів розподілилися таким чином:

  • …така ж кількість часу, як і на вивчення української мови – 29,9%,
  • …менше, ніж на вивчення української мови, але більше, ніж на іноземні мови (англійську, німецьку та інші) – 25,9%,
  • …така ж або менше, ніж на вивчення іноземних мов (англійської, німецької та інших) – 25,4%,
  • …не треба її вивчати взагалі – 7,8%,
  • не змогли відповісти або відмовилися відповідати – 11%.

“Запитання про російську мову в українськомовних школах у подібному формулювання ставилося КМІС в опитуванні 1998 року, що дозволяє оцінити динаміку настрої за 20 років… За 20 років з 46% до 29,9% знизилася частка тих, хто вважає, що російську мову потрібно вивчати в тому ж обсязі, що і українську мову. Також з 31,5% до 25,9% знизилася частка тих, хто вважає, що вивчати потрібно в меншому обсязі, ніж українську мову, але більшому, ніж інші іноземні мови.
Натомість, з 16,7% до 25,4% зросла частка тих, хто вважає, що треба вивчати в меншому обсязі, ніж інші іноземні мови, а також зараз 7,8% респондентів обирають варіант «не треба її вивчати взагалі»”, – зазначили у КМІСі.

Частково (але незначною мірою) динаміка пояснюється тим, що опитування 1998 року включало АР Крим і всі території Донбасу.

Водночас КМІС подає зміну настроїв без урахування Криму і Донбасу – і видно, що в “решті України” число тих, хто виступає за менше вивчення російської мови у школі, скоротилося на 6-7%.

Всеукраїнське опитування проводилося з 28 лютого по 11 березня 2019 року “на замовлення клієнта”, який не названий. Методом особистого інтерв’ю опитано 2004 респондентів, що мешкають у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.
У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.
Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 4,7% для показників близьких до 50%, 4,1% — для показників близьких до 25%, 2,9% — для показників близьких до 10%, 2,1% — для показників близьких до 5%.

Читайте також:
Понад 50% українців – за автономію для ОРДЛО заради миру, – опитування КМІС

Частка прибічників державної підтримки лише української мови суттєво зросла. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна