Два роки дії мовних квот: частка українськомовних пісень в радіоефірі зросла до 51%, – Коваль

 

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки виконання радіостанціями норм закону щодо обов’язкової частки україномовних пісень та частки ведення передач українською мовою за два роки їх дії.

Результати моніторингу ефірів 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій представили у вівторок, 4 грудня, на прес-конференції у Києві.

На думку члена Нацради Валентина Коваля, квоти виникли “як наслідок певного ставлення до самих себе, свого народу, своєї історії і як відповідь на зовнішню ситуацію”.

“Ми почали ідентифікувати себе як українці і завдяки мові також”, – наголосив він. Запроваджені законом квоти змусили радіостанції знаходити нове наповнення для своїх ефірів, а також змотивували певних виконавців повернутися до української.

У період із листопада 2017 до жовтня 2018-го року, відповідно до вимог закону, частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою – не менше ніж 55%.

Середня частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях у другий рік дії мовних квот становила 51%, що порівняно з першим роком (листопад 2016 – жовтень 2017 року) більше на 4 відсоткових пункти.

Моніторинг Національної ради показав, що в середньому 86% передач на загальнонаціональних радіостанціях звучали українською мовою. Порівняно з минулим роком, цей показник збільшився на 2 відсотки.

Таким чином, перевиконання квоти ведення передач українською мовою для радіостанцій загальнонаціонального покриття становить 31%.

Читайте також:
Українська мова вперше домінує на телебаченні. Мінус – у газетах і в інтернеті. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна