5-річчя анексії Криму: Євросоюз видав жорстку антиросійську декларацію

 

Через п’ять років після незаконної анексії Криму та Севастополя Росією Європейський Союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це йдеться в декларації верховної представниці ЄС Федеріки Могеріні від імені всього Євросоюзу щодо ситуації в Криму та Севастополі, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на прес-центр Європейської служби зовнішніх дій.

У “кримській” декларації Євросоюз заявляє, що не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію півострова Росією, яка є порушенням міжнародного права.

“Анексія залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав”, – йдеться у заяві з Брюсселя.

Європейський Союз, як і раніше, залишається прихильним до повної реалізації своєї політики невизнання анексії українського півострова, в тому числі за допомогою санкцій проти РФ.
ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи  відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї Об’єднаних Націй.

У декларації Брюссель також засуджує напад Росії на українські судна біля Керченської протоки. “Необґрунтоване застосування сили Росією проти України 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності”, – сказано в заяві.
ЄС повторює свій заклик до Росії негайно звільнити незаконно захоплених українських моряків, судна та обладнання.

Євросоюз ще раз засудив будівництво Керченського моста без згоди України та назвав його “ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України”.

ЄС очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід усіх суден через Керченську протоку в Азовське море та з нього відповідно до міжнародного права.

“Незаконні обмеження на такий прохід суден мають негативні економічні наслідки для портів України в Азовському морі і в усьому регіоні”, – наголосили в Євросоюзі.

Також ЄС не визнає і не буде визнавати проведення Російською Федерацією жодних виборів на Кримському півострові.

Крім того, Брюссель засуджує посилену мілітаризацію півострова та заявляє, що вона продовжує негативно впливати на ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні.

ЄС підкреслює погіршення ситуації з правами людини на півострові після анексії, зокрема, порушення прав кримських татар, засуджує закриття кримськотатарських ЗМІ і заборону діяльності Меджлісу.

“ЄС очікує від Росії скасування цих рішень і припинення тиску на кримськотатарську спільноту. Кримським татарам, українцям і всім етнічним і релігійним громадам на півострові повинна бути забезпечена можливість зберігати і розвивати свою культуру, традиції культурної спадщини, освіту і самобутність”, – наголосили в Євросоюзі.

Євросоюз повторив свій заклик до негайного звільнення Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Семени, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і всіх незаконно затриманих у Криму та засуджених із порушенням міжнародного права.

Читайте також:
5-річчя “референдуму” в Криму: Туреччина і надалі не визнає анексію

Бились і стріляли: на ювілей “русской вєсни” окупанти в Криму прийняли дітей до “Юнармії”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна