Надзвичайний стан у США: Трамп вперше застосував право вето

 

Президент США Дональд Трамп в п’ятницю, 15 березня, вперше за свою каденцію застосував право вето щодо рішення американського Конгресу. Таким чином американський лідер відреагував на рішення обох палат, яким законодавці намагалися скасувати надзвичайний стан на кордоні з Мексикою.

“Я збираюсь накласти вето на щойно ухвалену резолюцію… яка відкриє кордони для зростання злочинності, наркотиків і торгівлі людьми в нашій країні”, – заявив Трамп в Овальному кабінеті в присутності високопосадовців митниці, прикордонної служби, а також міністра юстиції Вільяма Барра, передає “Радіо Свобода”.

Після цього Трамп підписав відповідний документ.

Раніше, 14 березня, Сенат США схвалив резолюцію про скасування надзвичайного стану на американсько-мексиканському кордоні, запровадженого президентом Трампом. Постанову підтримали 59 сенаторів, проти був 41. Палата представників схвалила цю резолюцію наприкінці лютого.

Конгресу навряд чи вдасться подолати вето, оскільки для цього потрібні дві третини голосів конгресменів.

Дональд Трамп запровадив надзвичайний стан 15 лютого, щоб в обхід Конгресу профінансувати будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Режим надзвичайного стану допускає надання президенту США розширених повноважень для боротьби з кризою. Опоненти Трампа вважають це зловживанням посадовими можливостями.

Читайте також:
Трамп підписав указ про будівництво стіни з Мексикою… її ж коштом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна