Трамп оголосить у США надзвичайний стан, щоб збудувати стіну на кордоні

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що оголосить у країні надзвичайний стан, щоб отримати кошти для будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Про це повідомив Білий дім, інформує Радіо Свобода.

У тому ж повідомленні зазначається, що Трамп підпише законопроект про фінансування федерального уряду, ухвалений обома палатами Конгресу США – Сенатом і Палатою представників – 14 лютого і покликаний забезпечити роботу уряду й запобігти новому “шатдауну”.

Попередній шатдаун, який розпочався наприкінці 2018 року і тривав рекордні для США 35 днів, стався саме через суперечку довкола фінансування будівництва стіни. Тоді конгресмени від Демократичної партії відмовилися погодити фінансування стіни на кордоні з Мексикою.

Читайте також:
Трамп поступився демократам, щоб припинити “шатдаун”

Компромісний законопроект передбачає виділення 1,3 мільярда доларів на фінансування безпеки кордону, зокрема й фізичні бар’єри. Але саме на стіну, для будівництва якої президент прагнув отримати 5,7 мільярда доларів, кошти не виділяються.

Проте Трамп, для якого зведення цієї стіни на кордоні було однією з головних передвиборчих обіцянок, не думає відступати. Оголошення надзвичайного стану дасть йому змогу оминути Конгрес і використати військовий бюджет на фінансування стіни.

“Президент виконує свою обіцянку побудувати стіну, захистити кордон і нашу велику країну”, – написала у “Твіттері” речниця Білого дому Сара Сандерс.

Трамп наполягає, що спорудження огорожі стримає потік нелегальних мігрантів у США, а також незаконних наркотиків.

Надзвичайний стан у США оголошується в разі кризи. І Трамп заявляє, що саме мігранти, які прибувають через кордон із Мексики, цю кризу й спричинили, тому стіна необхідна.

Опозиційні до Трампа демократи називають її будівництво марною тратою грошей і зловживанням владою. Вони заявляють, що ситуація з кордоном не є надзвичайною, і обіцяють оскаржити проголошення надзвичайного стану в суді.

У Республіканській партії також не всі згодні з рішенням президента. Але лідер партії Мітч Макконелл, виступаючи в Сенаті 14 лютого, висловив підтримку запровадження надзвичайного стану.

Читайте також:
Трамп не виключив військового вторгнення США у Венесуелу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна