Конгрес США прийняв закон про припинення “шатдауну”

 

У п’ятницю, 25 січня, Сенат і Палата представників США одностайно ухвалили законопроект про припинення шатдауну до 15 лютого та передали його на підпис президенту Дональду Трампу.

Законопроект не передбачає виділення додаткових коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою, передає АР.

“Президент подумав, що може зламати демократів, але він цього не зробив, і я сподіваюся, що це урок для нього”, – сказав лідер демократів Сенату Чак Шумер, коментуючи пропозицію Трампа відновити роботу уряду протягом трьох тижнів до 15 лютого.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила: “Наша єдність – наша сила. І це те, що може недооцінити президент”.

Водночас Дональд Трамп допустив що шатдаун може продовжитись після 15 лютого.

“Якщо ми не отримаємо чесну угоду від Конгресу, уряд буде або закритий 15 лютого знову, або я буду використовувати повноваження, надані мені відповідно до законів і Конституції США для вирішення цієї надзвичайної ситуації”, – заявив глава Білого дому.

Раніше цього дня президент США Дональд Трамп заявив, що погодився відновити роботу уряду протягом трьох тижнів до 15 лютого, так і не змусивши демократів виділити 5,7 мільярда доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Формально “шатдауну” призупинено лише тимчасово, строком на три тижні.
Як заявив Трамп, протягом цього часу мають відбутись переговори, які, як сподівається президент США, все ж приведуть до фінансування побудови прикордонного муру.

Читайте також:
Аеропорт Нью-Йорка зупинив роботу через “шатдаун”

Нагадаємо, “шатдаун” (частове припинення роботи державних установ) у США почався 22 грудня 2018 року. Минулої суботи, 19 січня, він подолав історичний рекорд тривалості.
Держбюджет не був прийнятий через розбіжності між демократами і республіканцями щодо планів президента США побудувати стіну на кордоні з Мексикою.
Трамп наполягав на потребі виділити 5,7 мільярда доларів на фінансування стіни і заявляв, може оголосити надзвичайний стан для того, аби направити гроші з бюджету Міноборони.
Демократи категорично відкидали цю пропозицію. Палата представників Конгресу США, більшість у якій мають демократи, ухвалила низку законопроектів, спрямованих на завершення “шатдауну”.
24 січня жодна з пропозицій і демократів, і республіканців, спрямована на розблокування уряду, не отримала необхідної кількості голосів у Сенаті.
За даними ЗМІ, вплив “шатдауну” на економіку США виявився удвічі гіршим за прогнози.
Через “шатдаун” Дональд Трамп скасував поїздку на Всесвітній економічний форум у Давос.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна