“Шатдаун” у США: Трамп виступив зі спеціальним зверненням

 

Президент США Дональд Трамп закликав Конгрес надати 5,7 млрд. доларів на зведення стіни на кордоні з Мексикою.

Про це повідомляє Reuters.

У спеціальному телевізійному зверненні Трамп заявив, що на кордоні між США і Мексикою наростає криза безпеки.

На його думку, нелегальні мігранти і наркотики, які переміщуються через південний кордон, представляють серйозну загрозу для безпеки США.

“Скільки ще американської крові буде пролито, перш ніж Конгрес виконає свою роботу?”, — спитав Трамп, перерахувавши подробиці вбивств, які, за його словами, були здійснені нелегальними мігрантами.

Хоча кілька днів тому Трамп заявляв, що він міг би використовувати президентські повноваження, щоб оголосити надзвичайний стан для того, аби направити гроші з бюджету Міноборони на будівництво стіни без схвалення Конгресу.

У зверненні він сказав, що продовжить шукати вихід з глухого кута з Конгресом.

Демократи й інші противники будівництва стіни погрожували подати в суд, якби Трамп ввів надзвичайний стан.

При цьому як компромісне рішення Трамп заявив, що “на прохання демократів це буде сталевий бар’єр, а не бетонна стіна”.

Однак демократи виступили проти не тільки матеріалів, які будуть використовуватися в будівництві стіни, але і масштабів проекту, вартість якого у підсумку може сягнути більше, ніж 24 мільярди доларів у довгостроковій перспективі.

Демократи також стверджують, що поєднання огорожі, яку вже було побудовано в багатьох частинах кордону, і високотехнологічних інструментів буде дешевше і ефективніше в забезпеченні безпеки кордону.

Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер і спікер Палати представників Ненсі Пелосі виступили по телебаченню з промовою у відповідь.

Пелосі звинуватила Трампа в “одержимості примусом американських платників податків витрачати мільярди доларів на дорогу і неефективну стіну — стіну, за яку, як він завжди обіцяв, заплатить Мексика”.

Читайте також:
Трамп у соцмережі розсекретив “морських котиків” США в Іраку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна