Без реакції НАТО російські літаки можуть з’явитися над Варшавою та Прагою, — Дуда

 

Росія здійснює різноманітні провокації, зокрема порушуючи повітряний простір країн НАТО, що є своєрідним тестом для безпеки й перевіркою готовності країн Альянсу реагувати на провокації.

Про це під час прес-конференції у Празі у рамках відзначення президентами “Вишеградської групи” 20-річчя членства Польщі, Чехії та Угорщини в НАТО заявив президент РП Анджей Дуда, повідомляє “Укрінформ”.

“Спроби порушення російськими літаками повітряного простору інших країн є провокацією і своєрідним тестом на безпеку: відреагуємо ми чи ні. Якщо ми перестанемо реагувати, то завтра матимемо російські літаки над Прагою, над Варшавою, а післязавтра, можливо, над Берліном”, — заявив Дуда.

Він підкреслив, що для нього очевидним є факт — Росія намагається поділити країни НАТО, країни західної демократії.

“Для мене очевидно, що такі дії ведуться Росією. Щодо цього ніхто, напевно, немає сумніву”, — констатував президент.

Польський лідер підкреслив, що Росія активно провокує країни Заходу не лише у повітрі, але й в інших вимірах.

“Я маю на увазі питання кібербезпеки, різноманітні хакерські атаки, фейки, які з’являються в соцмережах, чи створення великої кількості фальшивих акаунтів, через які пізніше робляться спроби впливу на світ політики”, — зазначив він.

На його переконання, замах російських спецслужб торік у Великій Британії на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля є демонстрацією російської сили та нахабства. Утім, як переконує Дуда, Росія також веде значно витонченіші дії розвідувального характеру, зокрема і у сфері кібертероризму.

Дуда зауважив, що подібні дії досить часто є результативними.

“Вони мають на меті посварити нас, викликати чвари й сумніви між країнами Північноатлантичного Альянсу. Це дії, які реалізуються у багатьох площинах”, — констатував президент РП.

Раніше, під час свого виступу у Празі Дуда зауважив, що загрози, перед якими стояли Польща та інші країни регіону 40 років тому, сьогодні повертаються, щоправда, у трохи зміненому вигляді.

На його переконання, країни Альянсу повинні на це реагувати відповідним чином.

Дуда також запевнив, що Польща зробила висновки з історії, відтак сприймає свої союзницькі зобов’язання в рамках НАТО дуже серйозно.

Нагадаємо, що Польща, Чехія та Угорщина офіційно стали членами НАТО 12 березня 1999 року. Словаччина приєдналася до Альянсу у наступній хвилі розширення у 2004 році.

Читайте також:
Імперські амбіції РФ очевидні, тому НАТО має зміцнювати східний фланг, — Дуда

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна