Як працює мобільна група психологічної підтримки в ООС

 

У районі проведення операції Об’єднаних сил працює мобільна група психологічної підтримки, яка за потреби може прибути навіть безпосередньо на передову.

Про це 9 березня повдіомив прес-центр ООС.

Працює група на постійній ротаційній основі. Мета цієї команди – зміцнювати психологічну стійкість наших бійців у польових умовах. У цьому їм допомагає спеціально обладнаний автобус – мобільний центр психологічної підтримки. Психологи не лише проводять діагностику, а й допомагають військовим ставати більш витривалими до стресових факторів.

– Військовослужбовці потребують особливої психологічної підтримки в зимовий період, коли уповільнюються біологічні ритми, коли людина потроху вичерпує ті запаси енергії, які накопичила влітку. Надаємо психологічну підтримку, проводимо психологічне розвантаження, індивідуальні та групові бесіди. Особливо це актуально для тих взводних опорних пунктів та блокпостів, на яких наші хлопці служать тривалий період, – розповів офіцер-психолог угруповання Нацгвардії в ОТУ “Північ” лейтенант Андрій Науменко.

мобільна група психологічної підтримки ООС - 3 мобільна група психологічної підтримки ООС - 2 мобільна група психологічної підтримки ООС - 1
<
>

Паралельно з психологами з військовими працюють і капелани.

“Справа в тім, що священик, використовуючи в своєму мовленні цитати з Біблії чи інших священних текстів, має доступ до глибинних шарів психіки людини, допомагає розкрити її потенціал”, – поснили в прес-центрі.

– Загалом у дуже багатьох місцях, де дислокуються підрозділи українських військових, є невеличкі молитовні куточки або каплички. Туди може прийти й помолитися людина будь-якого віросповідання, – пояснив військовий капелан угруповання НГУ в ОТУ “Північ” отець Тарас Побелко. – Проте бійці, очевидно, потребують і більш кваліфікованої духовної підтримки, до того ж негайної. Тому при собі маю все необхідне для звершення таїнств: хрещення, сповіді, причастя. Величезний ефект мають спільні молитви, після них військові стають більш спокійними і, водночас, зосередженими, більше уваги приділяють безпеці своїй та побратимів. Врешті-решт, віра – надзвичайно сильний інструмент, який допомагає людині витримувати значні випробування.

За потреби, група психологічної підтримки спільно з підрозділами цивільно-військового співробітництва може працювати не лише з військовими, а й із цивільним населенням району проведення ООС, особливо у випадку загострення ситуації у прифронтовій зоні.

Читайте також:
Начальник ГУ МПЗ ЗСУ генерал Олег Грунтковський:
Набір армійського психолога включає шоколадку, цигарки, гарячий чай

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна