Вибори в Естонії виграли прозахідні реформатори і консерватори

 

Опозиційна “Партія реформ” на чолі з Кайєю Каллас набрала 28,8% голосів і стала переможцем парламентських виборів в Естонії, що відбулися 3 березня – вона отримала майже 10% переваги над партією прем’єр-міністра Юрі Ратаса “Центр”.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на остаточні дані ЦВК Естонської Республіки, оприлюднені в ніч на 4 березня.

Загалом до парламенту (Рійгікогу) Естонії, що має 101 місце, пройшли п’ять політичних сил.

Правоцентристська прозахідна “Партія реформ Естонії” (Eesti Reformierakond) здобула 34 мандати – на чотири більше, ніж у минулому скликанні.

26 мандатів (23,1%) отримала партія “Центр”, яку традиційно підтримує російська меншина Естонії, що складає чверть населення країни. У “центристів” – на один мандат менше, аніж на виборах-2015.

Націоналістична праворадикальна Естонська консервативна народна партія з 17,8% голосів (19 місць) посіла третє місце. Це справжній прорив, адже в минулій каденції у консерваторів було на 12 мандатів менше.

Дві партії з нині правлячої коаліції – партія “Ісамаа” (Pro Patria) та Соціал-демократична – отримали 11,4% та 9,8%, це 12 і 10 мандатів відповідно (-2 і -5 порівняно з минулими виборами).

Загалом на виборах змагалися 10 політичних партій і 15 незалежних кандидатів.

Близько 26% з мільйона естонських виборців віддали свої голоси онлайн ще до 27 лютого, коли був останній термін електронного голосування. Їхні голоси були пораховані першими і внесені до загальних результатів виборчих дільниць.

У 2016 році Юрі Ратас став лідером партії “Центр” і створив трипартійний коаліційний уряд – разом із соціал-демократами та “Ісамаа”.

У новому парламенті ці три сили мають лише 48 мандатів (із 101).

Як відомо, 2004 року естонська партія “Центр” підписала меморандум про взаєморозуміння з партією президента РФ Володимира Путіна “Єдина Росія”. Ратас назвав цю угоду “замороженою”, проте не став її розривати.

Читайте також:
В Естонії суд виніс вирок батькові й сину за шпигунство на користь РФ

Президент Естонії у Дніпрі прибрала парк і відвідала Музей АТО. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна