Зареєстровані зниклими безвісти 92 українські воїни. Америка допоможе досвідом, – Фріз

 

Станом на сьогодні офіційно зниклими безвісти числяться 92 українських військових, зокрема 73 – із ЗСУ.

Як передає “Новинарня“, про це заявила міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз під час візиту у Вашингтон, на зустрічі з директором Агенції Міністерства оборони США з питань зниклих безвісти під час конфліктів Келлі Маккегі.

“Дякую за принципову позицію США щодо звільнення наших військовополонених. На сьогодні безвісти зниклими вважається 73 українських військовослужбовця Збройних сил України, 14 представників Національної гвардії та п’ять прикордонників”, – переказує слова Фріз ФБ-сторінка Мінветеранів.

За словами Ірина Фріз, у 2018 році Верховна Рада ухвалила Закон “Про правовий статус осіб зниклих безвісти”. Відповідно до цього нормативно-правового акту створено Реєстр безвісти зниклих осіб.

“Викликом для нас є питання ідентифікації. Тому нам потрібен досвід успішної діяльності лабораторії з ідентифікації вашої Агенції”, – наголосила під час зустрічі Фріз, звертаючись до Маккегі.

Останній заявив, що уряд США і надалі вимагає від Російської Федерації негайного звільнення полонених українських моряків.

Під час зустрічі йшлося про напрямки діяльності Defense POW/MIA Accounting Agency. Зокрема, про роботу лабораторії з ідентифікації останків тіл безвісти зниклих, комунікацію з родинами військовослужбовців, інформаційну та просвітницьку діяльність. Окремо зупинилися на міжнародній співпраці та залучені вищих навчальних закладів до такої діяльності, а також на інноваціях у сфері дослідження й аналізу.

Ірина Фріз також повідомила про відкриття 18 лютого Гуманітарного тренінгового центру в Дніпрі, який покликаний підвищити рівень кваліфікації персоналу та міжвідомчу координацію усіх причетних до цього процесу служб. Мова йде про працівників, які здійснюють судово-медичну експертизу, національну поліцію, а також представників ЗС України.

Директор Агенції Міноборони США з питань зниклих безвісті під час конфліктів Келлі Маккегі запевнив, що вони готові надати дорадчу допомогу Україні в становленні цього центру та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

“Ми здійснюємо особливий вид опіки над нашими військовими. Повертаємо їх додому навіть через багато років. Вони гідно виконали свій обов’язок, і це наша шана їм та їхнім родинам”, – сказав Келлі Маккегі.

Читайте також:
До уряду спрямували запит щодо створення комісії з питань зниклих безвісти

У полоні ОРДЛО утримується 41 український військовий: плюс чотири з початку року

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна