Рада ухвалила закон про статус зниклих безвісти: буде реєстр

 

Ухвалений Верховною Радою в четвер, 12 липня, закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” закріплює права осіб знати про долю своїх зниклих родичів. Крім цього, визначено процедуру розшуку осіб, які зникли безвісти – від подання заяви про розшук і до його припинення, повідомляє прес-служба парламенту.

Законопроект №5435 підтримали 238 депутатів. Він спрямований на імплементацію міжнародних договорів із міжнародного гуманітарного права та міжнародного права людини щодо захисту осіб, які зникли безвісти.

Тепер з метою пошуку осіб, які зникли через збройний конфлікт, закон передбачає створення спеціальної Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Цей орган відповідатиме за з’ясування долі та пошук цих людей.
Для виконання своїх функцій Комісія співпрацюватиме з усіма органами державної влади, а також міжнародними і громадськими організаціями.

Прийнятий закон забороняє будь-яку дискримінацію осіб, зниклих безвісти.

Також прийнятий закон доповнив Кримінальний кодекс України статтею “Насильницьке зникнення”. Згідно з нею, затримання, арешт чи викрадення людини, вчинене представником держави (в тому числі й іноземної) з подальшою відмовою визнати факт таких дій, караються позбавленням волі на термін від 3 до 5 років.

Міжнародний комітет Червоного Хреста назвав прийняття закону “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” позитивним кроком, який дозволить прискорити розшук та ідентифікацію зниклих осіб.

“Це позитивний крок, який має прискорити і впорядкувати процес розшуку та ідентифікації зниклих безвісти осіб і підтримку їхніх сімей. МКЧХ мав за честь брати участь у проведенні консультацій під час розробки законопроекту, і ряд наших рекомендацій було враховано”, — сказав Алан Ешліманн, глава представництва МКЧХ в Україні, у коментарі “Громадському“.

Червоний хрест наголошує, що важливим пунктом прийнятого закону є Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб.

Також організація вважає, що після ухвалення закону в Україні варто розробити принцип комплексного реагування на потреби сімей, зниклих безвісти.

“Владі слід розробити порядок комплексного реагування на багатосторонні потреби сімей осіб, зниклих безвісти, які включають ряд юридичних, адміністративних, фінансових та психосоціальних проблем”, — додав Ешліманн.

За оцінками Червоного хреста внаслідок бойових дій на сході України з початку 2014 року зникли понад 1 500 людей.

Читайте також:
Резолюція ПАРЄ по Криму і Донбасу: радять створити спільну групу з Росією
щодо зниклих безвісти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна