“Нафтогаз” виграв Гаазький арбітраж проти Росії за втрачене майно через анексію Криму

 

Гаазький арбітраж ухвалив позитивне рішення справі “Нафтогазу” проти Російської Федерації за втрачені внаслідок анексії Криму активи.

Про це повідомляє прес-служба “Нафтогазу”.

Зазначається, що сума виграшу наразі не уточнюється та буде оголошена найближчим часом. Водночас “Нафтогаз” вимагав у Росії компенсації у розмірі 5 млрд. доларів плюс відсотки.

“Це дуже важлива перемога, яка дозволить притягти агресора до відповідальності через вкрадені активи. Вартість захоплення Криму для Росії буде постійно зростати завдяки діям міжнародної спільноти і України. Рішення трибуналу – важливий крок у цьому напрямі”, – наголосив голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв.

Зазначимо, що внаслідок анексії Криму “Нафтогаз” втратив на півострові інфраструктуру для транспортування та видобутку газу та нафти, зокрема бурові установки на шельфі Чорного моря, компресорні та інші станції.

Все це майно “влада” анексованого Криму “націоналізувала” одразу після анексії.

На початку серпня Міжнародний арбітражний суд (трибунал в Гаазі приступив до процедури розгляду позову Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” проти Російської Федерації (РФ) щодо втрати своїх активів у Криму. Мова йде про компенсації вартості вишок, а також всіх активів, які втратив “Нафтогаз” на території Криму через російську окупацію, чи тих активів, до яких тимчасово немає доступу.

Відповідачем за позовом є не комерційна організація, як “Газпром”, а держава Росія.

Раніше російська влада направила на адресу суду лист, в якому зазначено, що інвестиційний договір між Росією і Україною “не може служити основою для арбітражного розгляду, щоб врегулювати” позов. Також там ішлося про те, що Кремль “не визнає юрисдикцію Міжнародного трибуналу в тому, що стосується врегулювання позову”.

Читайте також:
“Нафтогаз” продовжив контракт із Коболєвим. Зарплата незмінна – 2,08 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна