Під Радою проти української мови агітували “бойовики” в російських одностроях. ВІДЕО

 

Уранці в четвер, 28 лютого, кілька десятків громадських активістів із руху “Відсіч” та інших організацій пікетували Верховну Раду на підтримку законопроекту про державну мову №5670-д, розгляд якого має розпочатися цього дня.

Як передає “Новинарня“, акція перед початком пленарного засідання ВР відбувалася у формі театралізованого дійства “від зворотного”.
Поруч із пікетувальниками, які тримали плакати за мову, на різних входах до Ради виступали п’ять активістів у військових одностроях типу “горка” із символікою РФ. Вони зображували російських солдатів та агітували народних депутатів, котрі проходили до будівлі парламенту, НЕ голосувати за мовний закон.

Фото з ФБ Олег Слабоспицький:

пікет за мову - 28 лютого 2019 _ пікет за мову - 28 лютого 2019 _2 пікет за мову - 28 лютого 2019 пікет за мову - 28 лютого 2019 _1 пікет за мову - 28 лютого 2019 _3 пікет за мову - 28 лютого 2019 _4 пікет за мову - 28 лютого 2019 _сепари пікет за мову - 28 лютого 2019 _братішки
<
>

Особливо артистичним був активіст громадського руху “Відсіч” Леонід Овчаренко – він перекрикував навіть мітинг прибічників Юлії Тимошенко, перетягуючи увагу на себе.

“Вон мову из Украіни! Мова нам ні к чортовой бабушкє. Ми простиє русскіє солдати і офіцери, прошлі Севастополь, Симферополь, Донбасс, прішлі в Кієв – почті русскій город. Здєсь ещо єсть мова і нєт русского міра. Но он будєт! Дєпутат, нє голосуй за закон про мову! І тогда на Украіну прідет русская власть!” – вигукував Овчаренко в мікрофон.

Відео:

“Окупанти” роздавали нардепам, які проходили через пікети до ВР, відповідні листівки – із гротескними закликами від імені Росії не голосувати за законопроект №5670-д.

З огляду на переконливий вигляд акторів, кілька перехожих підходили до учасників перформансу та вимагали припинити проросійську агітацію, погрожували Службою безпеки України, кримінальною відповідальністю за пропаганду країни-агресора тощо.

На це активісти відповідали, що про акцію та її театралізований характер повідомлено органам влади, і що акторів, які виконують ролі негативних персонажів у театрі й кіно, не повинні відповідати за законом.
Овчаренко також демонстрував великий напис “За Русь усрусь” на спині.

“Окупанти” на камеру також показово “душили” дівчину, яка зображувала собою українську мову.

У свою чергу інші учасники акції роздавала листівки з аргументами на користь ухвалення мовного закону.

Як відомо, голосування за доопрацьований проект закону №5670-д відбудеться в Раді за кілька тижнів.

“Щоб нівелювати законопроект, до нього було подано більше двох тисяч поправок, тому зараз головне – відстояти усі принципові норми та домогтись прийняття закону до виборів президента”, – пояснив один з учасників пікету Олег Слабоспицький.

Читайте також:
#МоваНаЧасі: соцмережами шириться флешмоб на підтримку державної мови і закону про неї

Нагадаємо, Верховна Рада 4 жовтня 2018 року ухвалила за основу проект закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” №5670-д. За документ проголосував 261 народний депутат.
При цьому голова ВР Андрій Парубій після першого невдалого волевиявлення шість разів безуспішно ставив на голосування повернення до розгляду та ще раз – про подовження ранкового засідання парламенту.
Загалом депутати розглядали в першому читанні чотири проекти законів щодо мовної політики в Україні – №№5556 (Ярослава Лесюка, нардепа з БПП), 5669 (“свободівський”), “громадський” 5670 (знятий із розгляду) та 5670-д (“громадський” проект, доопрацьований та схвалений Комітетом ВР з питань культури і духовності).

Читайте також:
Українська мова вперше домінує на телебаченні.
Мінус – у газетах і в інтернеті. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна